18 Ekim 2012 Perşembe

Dünya’ya çarpan dev cisim Ay’ı oluşturmuş.


Bilim insanları, Dünya ile Mars büyüklüğündeki bir asteroit (ya da gezegenin) çarpışması sonucu Ay'ın oluştuğu iddiasını destekleyen yeni bir simülasyon geliştirdi.

ABD'nin Texas eyaletindeki Southwest Araştırma Enstitüsü (SwRI)'den gezegen bilimci Robin Canup, dev çarpışmanın nasıl meydana geldiğini gösteren bir model hazırladı. Canup'a göre, çarpışma sırasındaki iki yapı da Mars'ın 4 veya 5 katı daha büyük, bugünkü Dünya'nın ise yarısı kadardı.


İlk çarpışmanın ardından, iki benzer büyüklükteki yapı yeniden iç içe geçmeye başladı. Dünya'nın etrafında, daha sonra Ay'ı meydana getirecek materyallerden oluşan bir disk ortaya çıktı. Canup, çarpışma ve yeniden birleşmenin, Dünya ve Ay gibi iki gökcismini oluşturabileceğinin günümüzde kullanılan kimyasal bileşimlerde de görülebildiğini kaydetti.

İki yıl önce Kopenhag Üniversitesi'ne bağlı Niels Bohr Araştırma Enstitüsü, çarpışmanın Güneş Sistemi oluştuktan 150 milyon yıl sonra gerçekleştiğini gösteren bir araştırmaya imza atmıştı. SwRI'den Robin Canup'un, California'daki NASA Ay Bilimleri Enstitüsü tarafından finanse edilen araştırmasıyla ilgili sonuçlar ise online bilim dergisi Science'ta dün yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder