24 Ekim 2012 Çarşamba

GÖKTÜRK 2, yıl sonunda uzayda


Yerli uydu Göktürk 2, uzaya gönderilmek için gün sayıyor. Üzerindeki 55 elektronik parçanın tamamı Türkiye’de üretilen ve milli yazılımla donatılan yeni uydu, terörle mücadelenin yanı sıra tarım ve madenciliğe de destek sağlayacak.

Türkiye füze teknolojilerine yönelik yatırımlarını artırırken, TÜBİTAK uzaya yerli uydu göndermek için gün sayıyor.

Yüzde 90’dan fazlası yerli olan Göktürk 2 uydusu, aralık ayının sonunda Çin’den fırlatılacak. Bir önceki uydudan üç kat daha net çözünürlük sağlayacak bu uydudan elde edilen bilgiler birçok alanda kullanılabilecek.

2,5 metre alanda net çözünürlükte görüntü imkânı sağlayan Göktürk 2, terörle mücadelenin yanı sıra tarım ve madencilik sektörüne de destek sağlayabilecek. Bir yıldır gökte bulunan Rasat uydusuna kardeş olacak bu uydu ile üç kat daha fazla netlikte görüntü imkânı sağlanmış olacak. Ayrıca yerlilik oranı da Rasat’a göre Göktürk 2’de daha fazla. 55 elektronik parçanın tamamı Türkiye’de üretilirken uyduda milli yazılım da kullanıldı. Sadece birkaç parçası yabancı. Kullanım süresi ise pil ömrüne bağlı olarak yaklaşık 5 yıl.

Aralık ayında Çin’den fırlatılacak Göktürk 2 uydusu ile dünyanın her yerinden görüntü alma imkânının olacağına dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Rasat uydusundan dünyanın her yerinden görüntü alınamıyor. Çünkü bazı şeyleri kendimiz yapmadığımız için. Ama Göktürk 2 daha farklı. Bu uydu, terörle mücadeleye de katkı sağlayacak. Tarımsal rekoltelerin tespitine de katkı sağlayacak. Hangi bölgede ürünler hangi seviyede, rekolte ne olacak görme fırsatı sağlayacak. Yer altında madenlerin yanı sıra mayınların tespitine de katkı sağlayacak.” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Göktürk 2’ye ilişkin Zaman’a değerlendirmelerde bulundu. Milli Savunma Bakanlığı’nın içerisinde olduğu projenin tüm aşamalarının TÜBİTAK tarafından takip edildiği Göktürk 2’nin önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Ergün, sonraki yıllarda fırlatılacak uyduların çözünürlüğünün 20 santime kadar düşeceğini bildirdi. Uydudan elde edilecek bilgiler, şehir planlamasından tarım rekoltesine kadar çok farklı alanlarda kullanılacak.

Göktürk 2’nin 100 unsurundan 90 tanesinin TÜBİTAK tarafından yapıldığını dile getiren Ergün, uzay teknolojisi yatırımlarının arttığına dikkat çekti. Ergün, Türkiye’nin araştırma geliştirme teknolojilerine olan yatırımlarının her geçen yıl arttığını kaydetti. Türkiye’nin uydu yapmasına rağmen fırlatma işini yapamadığını aktaran Ergün, buna yönelik çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

Kaynak: Zaman Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder