15 Kasım 2013 Cuma

Merkür


Merkür Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Eski adı Utarit olan Merkür 58 milyon kilometrelik ortalama uzaklığıyla güneşe en yakın gezegendir. Aynı zamanda büyüklük açısından gezegenlerin en küçüğüdür.

Uydusu bulunmayan Merkür, yer benzeri kayalık gezegenler arasında yer alır. Dünyadan çıplak gözle gözlenebilmekle birlikte güneşe çok yakın olması dolayısıyla izlenmesi oldukça güçtür.

Güneş etrafındaki dönüşünü yaklaşık 87 günde tamamlayan Merkür gündüzleri ortalama 400 derecelik sıcaklığıyla güneş sisteminin en yüksek sıcaklıklarına sahip gezegenlerinden biridir.


Merkür kendi etrafındaki dönüşünü de yaklaşık 59 günde tamamlamaktadır. Bu durum Merkür'ün gece ve gündüzlerinin çok uzun olmasına neden olmaktadır. 1 Merkür yılı 1 Merkür gününden biraz fazladır.



Dünyaya en fazla 77 milyon kilometreye kadar yaklaşan Merkür güneşe çok yakın olması nedeniyle hakkında en az bilgiye sahip olunan gezegenlerden biriyken NASA'nın Messenger Uzay Aracı Merkür hakkında bugüne kadar en detaylı bilgileri sağlamıştır.

Messenger Uzay Aracı'ndan Merkür - 02 Ekim 2013

Messenger Uzay Aracı'nın görüntüleriyle Merkür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder