15 Kasım 2013 Cuma

GOCE uydusu dünyaya düştü.


GOCE uydusu (Canlandırma)
Avrupa Uzay Ajansı'na ait GOCE uydusu görevini tamamladıktan sonra yeryüzüne düştü. Uydudan 10 Kasım 2013-11 Kasım 2013 gecesi alınan son sinyalin kaybedilmesinden sonra uydunun atmosfere girerek parçalandığı anlaşıldı. Uydunun kontrolü kaybedildiğinden nereye düşeceği tam olarak bilinmiyordu. Yapılan tahminlere yakın olarak uydunun parçalarının Güney Amerika'nın güneyi ile Antartika arasındaki bölgeye düştüğü düşünülüyor. Uydunun düşüş saatinin TSİ 11 Kasım 2013 Pazartesi 02:16 olduğu tahmin ediliyor.

GOCE uydusu düşüş görüntüleri - Falkland Adaları - 11 Kasım 2013
Yaklaşık 1 tonluk GOCE uydusu atmosfere girince en büyüğü 90 kilogram olmak üzere 25 ila 45 arasında parçaya ayrılarak düştüğü ve parçalarının okyanus yüzeyine dağıldığı tahmin ediliyor.

GOCE uydusunun atmosfere giriş görüntüleri


GOCE uydusu canlandırması
Dünyaya her yıl 100-150 ton arası insan yapımı uzay çöpü düşüyor. Ama bunların büyük kısmı atmosferde yanarak kayboluyor. Dünyaya düşebilenler de büyük oranda okyanuslar, çöller, ormanlar gibi insanların yaşamadığı bölgelere isabet ediyor. Şu ana kadar uzay çöpü dolayısıyla yaralanan ya da ölen herhangi bir insan olmadı.

GOCE, dünyanın yerçekimi ile ilgili detaylı bilgiler sağlamasının yanı sıra 2011'de gerçekleşen Japonya depremini uzaydan algılayarak gündeme gelmişti.

Avrupa Uzay Ajansı'nın yüksek çözünürlüklü bir yer çekimi haritası çıkarılması hedefine hizmet eden GOCE uydusu bilim dünyasına bu konuda değerli bir hazine bıraktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder