5 Kasım 2012 Pazartesi

Uzayda hava var mıdır?


Uza boşluğunda hava yoktur. Uzayda havanın neden olmadığını anlamak için öncelikle havanın (atmosferin) ne anlama geldiğini anlamalıyız.

Hava ya da doğru ifadesiyle atmosfer dünyanın etrafını saran gazlardan ve su buharından oluşan örtüdür. Dünyanın kütle çekimi sayesinde atmosfer tutulur ve uzay boşluğuna dağılmaz. Dünya atmosferinin % 78'i azottan, % 21'i oksijenden, % 1'i ise diğer gazlardan ve su buharından oluşur. Dünya atmosferinin oluşumunun en büyük nedeni volkanik olaylardır.



Bazı gezegenlerin atmosferleri olsa da henüz dünya atmosferine benzer bir gezegen keşfedilememiştir. Bir gezegende atmosfer oluşabilmesi için birçok hassas dengenin bir araya gelmesi gerekir. Bu dengeleri koruyamayan gezegenlerin atmosferleri uzay boşluğuna dağılır.

Dünya atmosferi bilinen diğer gezegenler arasında eşsizdir. Örneğin Mars atmosferi dünyadan 100 daha seyrektir ve karbondioksit ağırlıklıdır. Venüs atmosferi ise dünyadan 100 kat daha yoğundur.

Uzay boşluğunda madde (atom) oranı çok düşüktür. Öyle ki uzayın yıldızlar arası boşluğunda metreküp başına 1-2 atomun düştüğü yerler dahi vardır. Dünyada metreküp başına düşen atom sayısının trilyonlarca olduğunu düşünürsek uzayın boşluğunu daha iyi anlayabiliriz. Yıldızlar ve gezegenler bu boşlukta maddeyi toplayan gök cisimleridir. Uzay boşluğunda sadece hava değil bilinen anlamıyla hiçbir madde yoktur.


32 yorum:

  1. Madem hava yok peki bu yanma olayı nasıl oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende anlamadım

      Sil
    2. Yanma olayi hidrojen sayesinde oluyo burda mesela yildizlar hidrojen ve helyum birlesmesiyle olusur ve bi sure sonra fuzyon tepkimesiyle surekli hidrojeni yakarak plazmaya dönüşür. Yani uzayda atom var sadece hava yok

      Sil
    3. öncelikle anlamayanlar salaaaaaakkkkkkk ben anladdim tek kelimeyle uzayda hava yokkkkk bu kadar kitmisiniz

      Sil
    4. öncelikle anlamayanlar salaaaaaakkkkkkk ben anladdim tek kelimeyle uzayda hava yokkkkk bu kadar kitmisiniz

      Sil
    5. Nükleer reaksiyonlarda oksijen gerekmez, roketlerde ise yakıtla beraber oksijen bulunur.

      Sil
    6. Roketlerde çok yüksek miktarda saf oksijen depolanır yanma olayı için.

      Sil
    7. Assis bunu herkes anlamıştır
      Neyse ben hiççç bunu bilmiyordum
      Çok değişik çok değişik ya uzayda hava olmadan nasıl oynuyorlar Ben biliyorum Onların kıyafetleri var o kıyafetleri ile yapıyorlar kıyafetleri başında kaç saat duruyor gerçekten uzaya gitmeye Hiç canım istemiyor 😀😀❤

      Sil
    8. Bir şey diyeyim mi uzayda hava hiç mi yok gerçekten çok şey gerçekten çok şaşırdım ya🙄🙄🙄

      Sil
  2. Bahsettiğiniz durum, uzayda oluşan nukleer reaksiyonlar sebebi ile açığa çıkar.

    YanıtlaSil
  3. Atma admin hava yoksa uzay gemisi nasil yol alir ?

    YanıtlaSil
  4. Gunes isisini hava yoluyla ulastirir.

    YanıtlaSil
  5. Doğru uzayda hava t ml yoktur

    YanıtlaSil
  6. Doğru uzayda hava t ml yoktur

    YanıtlaSil
  7. Uzayda hava yoksa güneş nasıl yanıyor roket nasıl uzayda ilerliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güneşin %73 ü hidrojendir kardeşim. hidrojen atomlari radyoaktif tepkimeye girerek ısı ve ışık yayar. güneş yanıyor terimi yanlış olur. gördüğün şey alev değil enerjidir.

      Sil
  8. Roketler hava itme gücuyle ilerledigine gore olduklari yerde kalmalari gerek.yada hareket halindeyse duramaz hava yoksa.???????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pervaneli araçlar hava itme gücüyle ilerler, Ancak roketler alevi iterek ilerler. Jet uçaklarının bu kadar hızlı gitmesinin sebebi de budur. Çünkü hem havayı, hem de alevi itiklerler.

      Sil
    2. Evlat buna cevaben, vakumlu motor derler. Uzayda işlev değişiyor.

      Sil
  9. Basincta sıfırmı oluyo hava yoksa.

    YanıtlaSil
  10. Sacmalık atmosferden cıkınca filan alev kesilmez. Roket motorları atmosferın dısında yanma için saf oksijrn kullanırlar. Yani yanmayı gerçekleştirecek oksijen roketin kendisinde bulunur.

    YanıtlaSil
  11. alevleri dünyada olduğundan daha kısa olur örneğin bazı çakmaklarda gaz ayarlarken en kısığa almıssın gibi olur. bu ateşin sönmüş gibi olmasının sebebi ise çıkan oksijenlerin dağılmadan direk yanmasıdır o yüzden alev çıkarmıyomuş gibi gözükür.

    YanıtlaSil
  12. ampuldede hava yoktur amA içindeki tele elektrik verince parlamaya başlıyor yanıp kül olmak istiyor ama hava yok anladıın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ampulde hava olmaması için tüm havanın çekilmiş olması lazım ki bu negatif basınca ampulün cam direnci karşı koyamaz. Az miktarda bile olsa hava olmazsa olmaz.

      Sil
    2. Oksijen amilirken yerine başka gazlar doldurulur. Yani içinde hava var ama oksijen yok.

      Sil
  13. Bu konularda nasa başta olmak üzere modern bilim kurumlarının ve bilim adamlarının ne dediğine bakmalıyız. Onlardan iyisini mi bileceksiniz. Çıkmış bir de sorguluyor, hadsiz seni :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzayda hava yoksa roketler nasıl manevra alıyor? Dünyadan çıktıktan sonra uzay boşluğunda savrulup yok olması gerekmiyormu? Çünkü hava yoksa roket itikleyici gücü bulamaz.

      Sil
    2. Aynen katılıyorum hava yoksa roket motoru neyi iteleyerek hareket edecek Ay a çıkıldığıda kocaman bir yalan

      Sil
  14. Uzayda atmosfer yoktur yani yok denecek kadar azdır. Böyle olmasaydı güneş bizi kavururdu, uzayda yoğun bir atmosfer olsaydı güneşin sıcaklığı ıletim yoluyla dünya atmosferini binlerce derece ısıtırdı.Güneş bizi ürettiği ısıyla değil ışıģıyla ısıtıyor. Siz güneşin dibine gitseniz bile ısısını size iletemez ama güçlü ışık sizi ısıtarak kül eder.

    YanıtlaSil
  15. 😂 resmen insanlarla alay ediyorlar uzayda hava yoksa uzay mekikleri nasıl hareket edip yön sağlıyor marşta buz var diyorlar😂 su oksijenden oluşur 🤔 oksijen olmayan yerde ateş yanmaz güneş neden sönmüyor 😂

    YanıtlaSil
  16. Bir cismin mesela uzaya çıkan bir mekiğin yanma şeklinde itici değilde hava olarak itmesi ve rota ve yön belirlemesi uzayda bunu sağlayabilecek bir karşı kuvvet oluşturabilecek maddenin olması gerekiyor. Yani nozellardan çıkan itme gücünün karşı tepkiyle karşılaşması gerekiyor ki itme olsun. Işığın da yol olabilmesi için bu maddeye ihtiyacı varmı? Eğer boşlukta gerçekten hiç bir gaz veya zerre yoksa ışık nasıl ilerler?

    YanıtlaSil