24 Aralık 2012 Pazartesi

2011 AG5 asteroidinin 2040'da dünyaya çarpma riski yok


Asteroid
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 2040’ta Dünya’nın yakınından geçecek olan 2011 AG5 adlı asteroitin çarpma ihtimalinin 100’de 1 olduğunu açıkladı. NASA, bu ihtimalin yüzde 1’in de altında olabileceğini belirtse de, asteroitin yörüngesinin kesin olarak belirlenmemiş olması, kesin bir rakam verilmesini engelliyor. 2011 AG5’in yörüngesinin belirlenebilmesi için gözlemlerini artıran NASA, bu iş için Hawaii Üniversitesi’ni görevlendirdi.

Ekim ayında yoğun gözlemlerde bulunan gök bilimciler, ‘Asteroitin 2040’ta Dünya’ya çarpma tehlikesinin ortadan kalktığını’ belirtti. NASA’nın California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda bulunan Dünya’ya Yakın Cisimler Programı Bürosu, “Yapılan analizler, 2011 AG5’in Dünya’ya çarpma ihtimalinin ortadan kalktığını gösterdi’ açıklamasını yaptı.

Hawaii’deki Mauna Kea yanardağındaki Gemini-8 meteor teleskopuyla yapılan gözlemler, Dünya’nın 2011 AG5 asteroitinin olası yörüngeleri arasında yer almadığını öne sürdü.

AY’A SELAM VERECEK

Gök bilimciler, 140 metre genişliğindeki asteroitin, Dünya’ya 890 bin km’den daha fazla yaklaşmayacağını düşünüyor. Bu mesafe, Ay ile Dünya arasındaki mesafenin yaklaşık 2 katı.

Gemini Gözlemevi, 2011 AG5’in Dünya’ya çarpması halinde ise ortaya 100 megatonluk bir enerji çıkacağını, bu enerjinin İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya atılan atom bombalarından binlerce kat daha güçlü olacağını ifade etti.

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden David Tholen, 2011 AG5’in yörüngesini tespit etmenin kolay olmadığını, “Güneş’e çok yakın olmasından dolayı asteroiti takip etmenin çok zorlaştığını’ söyledi. Tholen, CNN’e yaptığı açıklamada, 2011 AG5’in Güneş’e yakınlığından dolayı çok parlak ışıkta kaldığını, teleskopla görülebilmesi için günde yarım saatlik vakit bulabildiklerini ifade etti. ABD’li gök bilimci, asteoritin gökyüzünün daha karanlık ve sakin olduğu bir gece daha iyi gözlemlenebileceğini söyledi.


ROTASYON HESABI GEREK

2011 AG5’in gök bilimcilere çıkardığı bir diğer zorluk, uzunlamasına bir şekle sahip olan kozmik cismin kendi etrafındaki dönüş süresinin bilinmemesi. Bu durum, cismin ne zaman parlaklığının artıp ne zaman azaldığını belirsiz kılıyor. Tholen, asteroitin parlaklığının 3-4 kat değişebildiğini ve bunun gözlemlerde büyük farklılığa neden olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan Dünya’ya Yakın Gök Cisimleri Eylem Ekibi (NEO), Şubat ayında yaptığı açıklamada 2011 AG5’in Dünya’ya çarpma ihtimalini 625’te 1 olarak vermiş ve olası çarpışma tarihin 5 Şubat 2040 olarak belirtmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder