12 Aralık 2012 Çarşamba

Karina Nebulası'nın 268 megapiksellik fotoğrafı


Karina Nebulası
Gök bilimciler, süper çözünürlüklü kameraya sahip bir teleskop kullanarak derin uzayı görüntüledi.

ESO’nun yeni Çok Büyük Teleskopu (VLT), 268 mega piksellik kamerayla, Samanyolu Galaksisi’nin spiral kollarından biri olan Yay Kolu’nun üzerinde yer alan dev Karina Nebulası’nı görüntüledi. 

Dünya’dan uzaklığı 7.500 ışık yılı olan Karina Nebulası, gezegenimize çok uzak olmaması sayesinde yeni teleskopların denenmesinde sıkça kullanılan bir kozmik yapı.

2.6 metre boyundaki VLT, dünyanın görünür ışıkta Uzay’ı gözlemlemek için kullanılan en gelişmiş teleskop olarak tanıtılıyor.
İKİ AY BÜYÜKLÜĞÜNDE GÖRÜYOR

ESO, yeni VLT teleskopunun en önemli özelliğinin, inanılmaz derecede büyük olan görüş alanı olduğunu belirtti. VLT, Dolunay’ın tam iki katı büyüklüğünde bir alanı gözlemleyebiliyor.

Kısaca, modern teleskopların birçoğu tek bir zamanda Uzay’ın belli bir noktasını gözlemlerken, VLT çok daha geniş bir alana bakabiliyor. VLT’nin ‘görüş’ yeteneğini kazandıran özelliği ise OmegaCAM olarak adkandırılan 268 mega piksellik CCD kamera.

Beş ayrı bilim kurumu tarafından ortaklaşa geliştirilen VLT, Samanyolu Galaksisi, Güneş Sistemi, dış galaksilerde yer alan nebulalar ve diğer birçok kozmik yer ve cismi incelemek için kullanılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder