14 Aralık 2012 Cuma

NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'ya insansız uzay aracı göndermeyi planlıyor.


Jüpiter'in uydusu Europa
Tüm gözlerin Mars araştırmalarına çevrildiği bu günlerde NASA bir yandan da dikkatini Jüpiter'in uydusu Europa'ya vermiş durumda.

Jüpiter'in dördüncü büyük uydusu olan ve buzla kaplı yüzeyinin altında büyük bir yeraltı okyanusuna sahip olduğu tahmin edilen Europa, Güneş Sistemi'nde hayatın oluşabileceği bölgelerden birisi olarak görülüyor.

Yaklaşık 2 milyar dolara mal olabilecek bir insansız uzay aracının Europa'ya 2021 veya daha sonraki yıllarda gönderilmesi planlanıyor.



Europa'nın genişliği yaklaşık 3100 kilometre. Buzdan yüzeyinin altında bulunduğu tahmin edilen okyanusun kimyasal tepkimeler başlatarak hayatın ortaya çıkmasına uygun ortam oluşmasını sağlamış olabileceği ileri sürülüyor. Ayrıca Europa'nın yüzeyinde gelgit etkisi ve okyanusun basıncı sonucu oluştuğu tahmin edilen uzun ve çoğunlukla düz çizgiler bulunuyor.

NASA bilim adamları şimdi önümüzdeki yıllarda fırlatılması planlanan uzay aracının tasarımlarını hazırlamakla meşgul. Aracın projesinin kabul edilmesiyle birlikte çalışmalar başlayacak ve araç Europa'ya doğru yıllar sürecek yolculuğuna başlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder