10 Aralık 2012 Pazartesi

Vesta'da yeni bir gizem daha


Vesta Asteroidi
Asteroit kuşağındaki en büyük ikinci gök cismi olan Vesta’yı inceleyen NASA’nın Dawn (Şafak) uydusu, göktaşının üzerinde esrarengiz yapılar tespit etti.  Dawn uydusu, çapı 525 km olan dev göktaşının kraterlerindeki duıvarlar üzerinde uzun ve dar çukurlar tespit etti.

Yakın zaman önce su barındırdığına dair izlere rastlanan Vesta’da, bazıları düz kanalları, bazıları da yuvarlak çıkıntıları andıran şekiller, gök bilimcilerin kafasını iyice karıştırdı. Esrarengiz gök cisme ait en son fotoğraflar, Vesta’da iki çeşit baca benzeri çukur bulunduğunu kesinleştirdi. Vesta'nın, Dünya'dan paralel bir çizgi çekildiğinde hesaplanan uzaklığı 1.7 milyar km. Bu çukur ve kanalların nasıl oluştuğu, şu an bilim insanlarının çözmeye uğraştığı en büyük gizemlerden biri.



ABD’nin California Üniversitesi’nde Dawn ekibinde yer alan gök bilimci Jennifer Scully, “Düz kanallar, kuru materyallerin aktığı yerlere işaret ediyor. Bu kuru materyallere kumu örnek verebiliriz... Kısaca Dünya’da ve Ay’da gördüğümüze Vesta’da da tanık oluyoruz” dedi. Scully, “Ancak Vesta’daki dolambaçlı kanallar Dünya ve Ay’dakinden farklı... Şimdi bu yapıların nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

California Üniversitesi’nde Dawn projesinin baş müfettişi olan Christopher Russell, “Dünya’da, Arizona’daki meteor krateri gibi yapılarda benzer şekilleri görüyoruz... Mars’ta da hala sırrını çözemediğimiz benzer şekiller var. Tam bir açıklama yapmak için Vesta’daki oluşumun kaynağını bulmalıyız” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder