4 Ocak 2013 Cuma

Apophis ve 2012 DA14 dünyaya yaklaşıyor.


Adını eski Mısır'ın Kötülük Tanrısı'ndan alan Apophis Asteroidi, 10 Ocak 2013'te dünyanın 15 milyon kilometre yakınından geçecek. Astronomlar bu mesafeyi “güvenli” kabul ediyor. Yine de 300 metrelik bir çapa sahip olan bu gök cisminin geçişi, astronomlar tarafından teleskoplar ve radar antenleri kullanılarak büyük dikkatle gözlenecek. Zira Apophis'in 2029 ve 2036 olmak üzere iki defa daha gezegenimizin yakınından geçme ihtimali var.

Hesaplamalara göre, 13 Nisan 2029'daki geçiş sırasında mesafe 30 bin kilometreyi bulacak. Meteoroloji ve iletişim uydularının ekvatorun 36 bin kilometre üzerinde görev yaptığına dikkat çeken uzmanlar, Apophis'in dünya ile 2029'daki buluşmasını tehlikeli olarak niteliyor. Apophis'le bundan 7 sene sonraki randevuda ise çarpışma ihtimali daha yüksek görülüyor. Apophis'e ilişkin 10 Ocak'ta yapılacak gözlemlerin bu kapsamda büyük önem taşıdığına işaret ediliyor.



“Asteroit 2012 DA14” çarparsa?

Apophis'ten bir ay sonra, 15 Şubat'ta, “Asteroit 2012 DA14” adı verilen gök cismi, dünyanın 24 bin kilometre yakınından geçecek. 40 metre çapındaki asteroidin dünyaya çarpma ihtimali bulunmuyor. Çarpması halinde ise etkisinin yerel düzeyde kalması bekleniyor. Gök cisminin ya atmosfere girişte tamamen yok olması ya da çarpma anında büyükçe bir krater oluşumuna yol açması tahmin ediliyor.

Astronomlara göre gerek Apophis gerekse DA14 isimli gök cisimleri, dünyanın her an maruz kalabileceği kozmik bombardıman riskinin ciddiyetini vurguluyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu (NASA) ile Avrupa'nın uzaycılık kuruluşu Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın bu yöndeki çalışmalarına hız kazandırmaları bekleniyor. İki kurumun araştırmaları, bu tür cisimlerin gözlemini, bunlardan tehlikeli olanların belirlenerek sözkonusu gök cisimlerini saf dışı edecek bir sistem kurulmasını öngörüyor. Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler bünyesinde hazırlanan bir araştırma komisyonu raporunun da 2013 yılının Şubat ayı içinde açıklanması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder