16 Ocak 2013 Çarşamba

'Evren'in en büyük kozmik yapısı keşfedildi.'


Astronomi dünyası, neredeyse her gün yeni keşiflere sahne oluyor. Avrupalı bilim insanları, en yeni keşfin ‘evrenin en büyük kozmik yapısı’ olduğunu belirtti.

Space.com’un haberine göre, Büyük Kuasar Grubu (BKG) sınıfına giren kozmik yapının, dev karadeliklerden enerji alan, son derece parlak galaktik çekirdek kümesinden oluştuğu ifade edildi.

Araştırmacılar, kendine özgü özelliklere sahip olan BKG’nin, kozmik teorileri sarsabilecek sırlara da sahip olduğuna dikkat çekti. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde 11 Ocak’ta yayımlanan araştırmada yer alan, İngiltere’nin Central Lancashire Üniversitesi’nden Roger Clowes, “Büyüklüğünü kesin olarak belirlemenin son derece zor olduğu bu kozmik yapının, evrende bugüne kadar rastlanan en büyük kozmik oluşum olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kuasarlar, en basit tanımlarıyla evrendeki en parlak cisimler olarak biliniyor. Gök bilimcilerin büyük gruplar halinde bir araya geldiğini düşündüğü kuasarların uzunluğu 600 milyon ışık yılını bulabiliyor.

‘4 MİLYAR IŞIK YILI GENİŞLİK’

Clowes ve ekibinin, ABD’nin New Mexico eyaletindeki Apache Point Gözlemevi’nde yer alan 2.5 metre genişliğindeki Sloan Digital Sky Survey teleskopunu kullanarak yaptığı gözlemlerde, evrenin en büyük yapısını temsil eden yeni bir BKG keşfedildi. BKG’nin, 73 kuasardan oluştuğu ve en geniş noktasında 4 milyar ışık yılı uzunluğa ulaştığı ifade edildi. BKG, diğer kısımlarında ise genel olarak her yönde 1.6 milyar ışık yılı genişliğe ulaşıyor.

BKG’nin büyüklüğünü kafamızda az da olsa canlandırabilmek için, Samanyolu Galaksisi’yle karşılaştırma yapılabilir. Güneş Sistemi’nin yer aldığı galaksi 100-200 bin ışık yılı genişliğinde. Gök bilimciler, kısa bir süre önce Samanyolu’nda ‘Dünya büyüklüğünde en az 17 milyar gezegen bulunduğunu’ açıkladı. En yakın komşumuz olan Andromeda Galaksisi ise bizden 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta.

AŞIRI BÜYÜK

Yeni keşfedilen BKG o kadar büyük ki, bir teori, kozmik yapının ‘aslında var olmadığını’ düşünmenin bile mantıklı olduğunu söylüyor. Dahası, BKG, evrenin büyük ölçekten bakıldığında, temelde homojen olduğunu savunan kozmolojik prensibi de kuşkuya düşürüyor.

Araştırmacılar, hesaplamalara göre 1.2 milyar ışık yılından daha uzun olan cisimlerin evrende var olamayacağını öne sürüyor. Clowes, “Ekibim, bu konuda yeni bulgular oluşturacak bilgiler elde etmek için çalışıyor. Bu olağanüstü gelişmeyi araştırmamızı sağlayacak yeni araştırmalar yapacağız” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder