15 Ocak 2013 Salı

Rusya, 2015'te Ay'a insansız uzay aracı gönderecek


Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Vladimir Popovkin, 2015’de aya insansız uzay aracı göndereceklerini açıkladı.

Luna-Glob ismi verilen araç, Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde kurulan Vostoçnı uzay fırlatma rampasından gönderilmesi planlanıyor. Ay yüzeyine keşif için planlanan dört ayrı uçuştan ilki olacak Luna-Glob, 120 kilogram ağırlığında plazma sensor, deneyler için teknolojik sistemler taşıyacak. Aracın ay yüzeyinden toplandığı maddelerle dünyaya dönmesi öngörülüyor.



Aya keşif uçuşu ile ilgili program 1990’lı yılların başına dayanıyor. Ekonomik nedenlerle önce 2010’a alınan program daha sonra da 2014’de ertelenmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin projeye destek için bütçeden 1 milyar dolar ayırmıştı.

Rusya’nın uzay çalışmaları son dönemde zorlu bir süreçten geçiyor. Kasım 2011’de Mars’ın uydusu Phobes’a gönderilen uzay aracı Phobes-Grunt başarısız olmuş, Aralık 2012’de de Yamal-402 telekom uydusu yakıt yetersizliği nedeni ile hedefe kilitlenemeyerek okyanusa düşmüştü. Rus kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961 tarihinde Vostok isimli uzay aracıyla dünya yörüngesini bir tur dolanarak uzaya çıkan ilk insan olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder