27 Ocak 2013 Pazar

Uzay çöplerini toplama projesi


Uzay Çöpleri
Dünya yörüngesinde atıl durumdaki uyduların kullanılabilir parçalarını toplama projesi başlatan Amerikan Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPA, ANKA adı verdiği projesi ile hem dünya yörüngesinde terk edilmiş, işlevsiz uyduları uzaydan temizleyip hem de bu uyduların çalışır parçalarından yararlanılmasını amaçlıyor.

Uzayda bulunan ve çalışır durumdaki anten ya da güneş panelleri gibi parçaların değerinin 300 milyar dolar dolayında olduğu tahmin ediliyor. Bu parçalar robot araçlarla sökülüp toplanacak.


Toplanan bu parçalar, eksik olarak yörüngeye gönderilen uydulara takılarak büyük kar elde edilecek. Ayrıca bu proje ile parça imalat maliyetinin yanı sıra fırlatılacak olan uyduların yükü ve bunları yörüngeye taşıyacak yakıt miktarı da azaltılmış olacak. Bu proje ile ilk aşamada 140 eski uydudan parça toplanması planlanıyor.

Proje kapsamında Anka'nın ilk seferinin 2015'te yapılması düşünülüyor. İlk uydunun uzaya gönderilmesinden 50 yıl sonra Dünya yörüngesine 6 bine yakın uydu yerleştirildi, bunların 700 kadarı halen işlevsel olarak bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder