23 Mart 2013 Cumartesi

ABD'de gökyüzünde görülen ışık paniğe yol açtı.


ABD'de görülen ışık parlaması
ABD'nin en doğusunda yer alan Doğu Sahili bölgesinde gökyüzünde dün gece beliren ışık parlaması ülkede büyük heyecan yarattı.

USA Today gazetesi, gökyüzündeki ışık parlamasının Atlas Okyanusu kıyısı boyunca uzanan bölgenin en güneyinde yer alan Florida eyaletinden, kuzeydeki New England bölgesine kadar her yerde görüldüğünü duyurdu. Olay üzerine, NASA'dan yapılan açıklamada, halk arasında heyecan yaratan durumun, "gökyüzünde bir meteor görülmesi olayı" olduğu izlenimi edinildiği bildirildi.


NASA Meteoroid Çevre Bürosu'ndan Bill Cooke, "Parlaklığına bakarak, Ay kadar parlak bir nesneyle uğraştığımız söyleyebiliriz. Temelde iri bir taş kuzeydoğu yönünden atmosfere girdi" diye konuştu. Cooke, çok sayıda kişi tarafından görülen meteor hakkında, sadece American Meteor Society adlı kuruluşun internet sitesinde 350'yi aşkın raporun bulunduğunu belirtti.

American Meteor Society'ten Robert Lunsford da USA Today gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu, temelde çok büyük bir parlaklığa sahip kayan bir yıldız görünümündeydi" dedi. Philadelphia kentindeki Franklin Institute adlı bilim eğitim merkezinin baş astronomu Derrick Pitts de görülen nesnenin kayan bir yıldızın tüm özelliklerini taşıdığına katıldığını söyledi.

Nesnenin, bir voleybol topu büyüklüğünde olmasının, muhtemel bir meteor veya "uzay kayası" olduğunu ve Dünya atmosferinin oldukça aşağılarına kadar geldiğini ifade eden Pitts, nesnenin yere düşmemesi durumunda uzmanların bu nesnenin ne olduğundan yüzde yüz emin olamayacaklarının altını çizdi. Ancak Pitts, nesneyi gören pek çok kişinin izlenimlerinin, genelde bir meteor hakkında aktarılan izlenimlerle "tam bir uyum içinde" olduğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder