14 Nisan 2013 Pazar

Asteroit tehditi nasıl önlenir?


Son zamanlarda asteroitlerin dünya için nasıl bir tehdit oluşturduğu daha iyi anlaşılmaya başladı. Rusya'da yaşanan ve büyük bir korkuya yol açan Çelyabinsk olayı gözleri asteroitlere çevirdi. Dünyaya çarpması halinde büyüklüğüne, içeriğine ve hızına göre bir şehri yok etmekten tüm hayatı dünyadan silmeye kadar yol açabilecek etkileri bulunabilecek asteroitleri önlemek için neler yapılabilir? Bilim dünyasının uzun zamandır tartıştığı bu konu artık tüm insanlığın gündemine girmeye başladı. Uluslararası internet sitelerinden derlenen bir haberde asteroit tehditine karşı bilim dünyasının önerdiği çözümler listelenmiş.

1- Nükleer Bomba: İnsanlığın üzerine gelen ve dinozorlar gibi yok olmasına neden olabilecek bir gök taşına karşı en büyük kozu, şüphesiz nükleer silahlar olur.
Nükleer Bomba
Ancak bir asteroite nükleer füze göndermek, onu yok etmekten çok, rotasını değiştirmeye yarayacak.
Aksi takdirde, akıllıca vurulmayan bir asteroit Dünya’nın üzerine yağan saçmalar halini alabilir. Yine de, iyi bir patlamanın yayacağı radyasyon, küçük çaplı bir asteroitin unufak olmasını ve atmosferde buharlaşmasını sağlayabilir.

2- Kinetik Durdurucu: Bazı bilim insanları, asteroitleri nükleer füzeyle buharlaştırmak yerine, ‘kinetik durdurucu’ kullanılmasını öneriyor. NASA’nın üzerinde kafa yorduğu proje, Dünya’ya yaklaşan asteroitlere yapışarak onları yolundan saptırmayı amaçlıyor.

İlerlemekte olan bir bowling topunu bilye atan silahla vurmaya benzeyen plan, asteroite zarar vermeden onun rotasını değiştirmeyi amaçlıyor.

Asteoriti kinetik durdurucu ile rotasından saptırmak
Space.com’a göre, hedefteki asteroit Dünya’ya çarpmasından 20 yıl önce başarıyla vurulursa, proje işe yarayabilir. Hatta, 273,500 km hızla ilerleyen asteroitlerin bu şekilde durdurulabileceği tahmin ediliyor.

3- Boya ile rota saptırma: Asteroitlerin bir yüzünü boyamak, onları yollarından saptırmak için düşünülen yöntemlerden biri. Bu planın fikri, sıcak bir günde siyah veya beyaz bir tişört giymeye benziyor. Siyah, güneş ışınlarını emecekken, beyaz bir o kadar güneş ışınını yansıtacaktır.

Asteroitleri boyayarak rotasından saptırmak
Buradan yola çıkarak, bir asteroitin Güneşe dönük yüzünü siyah veya beyaz boyamak, gök taşını Güneş’in radyasyonundan itebilir ve yeni bir rotaya sokabilir. Bilim insanları emilecek veya yansıtılacak radyasyon hesabını iyi yapmak zorunda.

4- Güneş enerjisi panelleri: Eğer boyanın işe yaramayacağı konusunda şüpheler çoğalırsa, Güneş’in yaydığı enerji dalgasından da faydalanabilir. Asteroitin yüzeyine yerleştirilecek dev güneş panelleri, Güneş’ten yayılacak radyasyonu yansıtacak ve asteroiti rotasından saptıracak.

Asteroiti rotasından saptıracak güneş panelleri
Bilim insanları, gök cisimlerini bombalamak veya insan göndermekten çok, robotik uzay araçları yerleştirmek konusunda daha başarılı olduğumuz için bu yönteme sıcak bakıyor.

5- Ağ kullanmak: Bir asteroiti ağ ile sarmak biraz uçuk kaçık gelebilir, ancak NASA bu kadar güçlü bir hayal gücüne sahip olmasaydı belki bugün Uzay keşfinde geldiğimiz noktaların gerisinde kalmış olabilirdik.

Asteroitleri önlemek için ilginç bir öneri: Ağ
Bilim insanları, 2036’da Dünya’ya çarpma ihtimali bulunan Apophis asteroitini, 249 kg ağırlığında karbon fiber bir ağ ile yoldan çıkarabileceklerini düşünüyor. 2029’da Dünya’ya ciddi şekilde yaklaşacak ve bize meydan okuyacak olan asteroit, 7 yıl sonra bu sefer üzerimize gelecek. NASA, yeterli süre varken Apophis için ağ örmeye başlayabilir.

6- Ayna Kullanmak: Bir asteroitin aynaya bakmasını sağlamak, nükleer füzenin karşısındaki alternatiflerden biri. Stratejik olarak iyi konumlanmış aynalar, Güneş ışınlarını asteroitin bir yüzüne odaklayarak aşırı ısınmasına ve buharlar saçmasına yol açabilir. Böylece, itici güç kazanacak olan asteroit yolundan sapabilir.

Asteroide ayna tutarak rotasından sapması sağlanabilir.
Bilim insanları, bu plan kapsamında dev bir ayna kullanılabileceği gibi, birçok aynayla da güçlü bir etki yaratılabileceğini düşünüyor.

7-İmha Roketleri Taşıyan Robot: Bilim insanlarının ‘imha etme’ planlarından bir diğeri, asteroite bir nevi intihar robotu göndermek. Ağır patlayıcı ve güdümlü füzelerle donatılmış olan robotik uzay aracı, imha edilecek asteroite inecek, yeri kazarak sağlam bir konum elde edecek, ardından kimyasal ve patlayıcı dolu füzeleri sağa sola ateşleyecek.
Asteroiti roketlerle imha etmek
Böylece, Dünya’yı tehdit eden gök taşlarına karşı ne kadar acımasız olduğumuzu gösterebiliriz.

8- Yerçekimsel Traktör:  Evren’deki tüm nesneler yerçekimsel bir güç yayar. Buna asteroitler ve insan yapımı uzay araçları da dahil. Yerçekimi, Evren’deki en cılız güçlerden biri olsa da, her zaman kullanıma hazır bir fizik kanunu.

Kütleçekim etkisini bir asteroide uygulamak: İlginç ve zor bir fikir.
Bu kapsamda düşünülen yöntem de oldukça basit. Bir uzay aracı, gök taşına yaklaşarak onu yerçekimsel gücüyle itecek. Ancak uzay aracının asteroite çarpmaması için itici güç gerekecek ve bu yerçekimsel itme planını bozabilir. Projenin yüksek maliyeti de yerçekimsel traktörü tercih edilebilirlik sıralamasında aşağılara çekiyor.

9- Robotlarla İmha Etmek: Asteroitlere, onları yiyecek robotlarla saldırmak bir bilgisayar oyununa benzetilebilir. Ancak NASA ‘Modüler Asteroid Saptırma Görevi Ejektör Ağı’ projesinde tam olarak bunu yapmayı planlıyor.

Asteoriti robotlarla imha etmek
Plan kapsamında, nükleer güçlü robotlar, Dünya’yı tehdit eden asteroite gönderilecek, gök taşının üzerinde kazma ve madencilik işlemlerine başlayacaklar. Ardından, kopardıkları parçaları elektromıknatıslar aracılığıyla büyük bir hızla Uzay boşluğuna fırlatacaklar. Anlaşılacağı gibi yamyam robotlar için ciddi bir Ar-ge gerekiyor.

10- Dua Etmek: Bu elbette ki bilimsel bir yöntem değil. Ama asteroit tehditi anlaşıldıktan sonra çarpma gerçekleşene kadar şu anki teknolojiyle yapılabilecek çok fazla bir şey yok. Yukarıda sayılan tüm önlemler teorik. Henüz hiçbirisi denenmiş değil. Böyle bir çarpmanın gerçekleşeceğinin anlaşılmasından itibaren insanlık açısından ciddi bir kriz oluşacaktır. Neler yaşanabileceğini tahmin etmek bile zor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder