6 Nisan 2013 Cumartesi

Karanlık maddenin izinde 7 Türk'ün imzası var.


Doç.Dr.Bilge Demirköz
CERN'in açıkladığı evrenin büyük bölümünü kapladığına dair bulgular olan ancak sırrı henüz çözülemeyen karanlık maddenin izinin bulunduğu deneylere Türkiye'den de 7 fizikçi katıldı.

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) görevli Doç. Dr. Bilge Demirköz, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (UUİ) dedektörün sunduğu verilerin, NASA ve CERN'de çalışan bilim insanlarınca dün değerlendirildiğini anımsattı.

Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS) olarak adlandırılan yaklaşık 7 ton ağırlığındaki dedektörün, Mayıs 2011'de UUİ'ye monte edilerek, faaliyete geçtiğini belirten Demirköz, AMS'nin elde ettiği verilerle ilk kez evrendeki en büyük sırlardan birini keşfetmeye biraz daha yaklaşıldığını söyledi. Demirköz, bulguların karanlık maddenin varlığını desteklediğini ancak başka bir kaynak olabileceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:



"Karanlık maddenin izine rastlamış olma ihtimalimiz çok yüksek. Ama başka bir tekil kaynak da olabilir. Evrende bizim daha önce bilmediğimiz başka bir kaynak da çıkabilir. Sonuçta o da keşif. Ne olursa olsun bir şey keşfedilmiş durumda. Birkaç ay içinde daha net sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Çok büyük bir başarı elde ettik. Deneyimiz uzayda, çok komplike. Aletimiz, 20 yıl boyunca uzayda olacak. Uluslararası Uzay İstasyonu yaşadıkça biz veri alacağız. Şu ana kadar hiçbir sorun çıkmadı. Çok mutluyuz, böyle devam ederse 20 yıl içinde istatistiklerimizi artıracağız."

"Deneyin bir parçasıyız"

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun kendilerini desteklediğini kaydeden Demirköz, 6 asistanıyla uzaydan gelen verileri analiz ettiklerini ve deneyin bir parçası olduklarını bildirdi. Demirköz, deneyin içindeki alt ekipler arasında yer almalarının kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini dile getirerek, "Deneyin parçası olmak ve uzaydan gelen verileri analiz etmek çok olağanüstü. Aynı zamanda Türkiye adına da çok büyük başarı" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder