24 Mayıs 2013 Cuma

Çin medyasından Mars One projesine sahtekarlık suçlaması


Mars One kolonisi
Mars'ta bir koloni kurmak ve gönüllü insanları geri dönmemek üzere Kızıl Gezegen'e götürmek amacıyla hazırlanan Mars One projesine Çin medyasından sahtekarlık suçlaması geldi.

Çin medyasında yer alan haberler bu projenin insanları kandırmak üzere hazırlanmış olduğunu belirtiyor. Proje başvuruları almaya başladıktan sonra 1 hafta içinde aldığı yaklaşık 80.000 başvurunun 10.000 tanesini Çin'den aldı. Ülkelere göre farklı başvuru ücreti alınan projeye Çin'den başvurmanın bedeli 11 dolar. ABD vatandaşlarının başvurusundan ise 38 dolar alınıyor.

Space.com'da yer alan bilgilere göre Çinli gazeteciler Mars One projesinin başvuru adresinin kurucu ve yönetici Bas Landsrop'un ev adresi olduğunu bulduklarını açıkladılar. Projenin yürütüldüğü adrese giden gazetecileri burada da Landsrop ve arkadaşlarının birkaç masadan ibaret kiralık ofisi karşıladı. Tüm bunlara dayanan Çin medyası kendi ülkesinin bilim adamlarının da görüşlerini alarak projenin bir sahtekarlık olduğunu ilan etti.

Mars One yetkilileri ise iddiaları yalanlıyor. Henüz projenin başlangıç aşamasında olduklarını, zamanla daha iyi konuma geleceklerini ifade eden Bas Landrop başvuruların zaten internet üzerinden alındığını, kiralık bir ofis adresi vermek yerine kendi ev adresini vermeyi daha mantıklı bulduklarını söyledi.

Projenin yürümesi için yaptıkları başvuruları ve anlaşmaları hatırlatan Landrop özellikle 2018'de Mars yörüngesinde yapılacak ilk insanlı uçuş için birlikte çalıştıkları ABD'li firmanın bilgilerini veriyor.

Son olarak projenin çok karmaşık ve zorlu olduğunu vurgulayan Landsrop, olası gecikmelerin olağan karşılanmasını, şu an için programların uygun hareket ettiklerini ve 2023 yılında ilk koloniyi kurmaya kararlı olduklarını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder