16 Mayıs 2013 Perşembe

Kepler Uzay Teleskobu arızalandı.


Kepler Teleskobu canlandırması
NASA’nın ‘Gezegen Avcısı’ olarak adlandırılan keşif teleskobu Kepler, görevinin sona ermesine neden olabilecek bir arızayla karşı karşıya.

NASA, dün yaptığı açıklamada teleskobun konumlama sisteminde onarılması kolay olmayan bir sorun meydana geldiğini açıkladı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uzay’a gönderildiği Mart 2009’dan bu yana 2,700’den fazla yaşam olasılığı bulunabilecek gezegen tespit eden Kepler teleskobunun devre dışı kalabileceğini açıkladı. Açıklamada, Kepler’in gözlem yapacağı hedeflerine odaklanmasını sağlayan dört reaksiyon çarkından bir tanesinin çalışmayı durdurduğunu belirtildi. Kepler’in bir çarkı daha önce devre dışı kalmıştı.


Kepler, yıldızların etrafında gezinen gök cisimlerini incelemek adına sabit pozisyon alabilmek için en az üç çarkının çalışmasına ihtiyaç duyuyor. NASA’nın California’daki Ames Araştırma Merkezi’nde görev yapan William Borucki, “Gezegen bulabilmek için gereken doğru konumlamayı en az üç çarkın sağlaması gerekiyor” ifadesini kullandı.

BÜYÜK KEŞİFLER SONA ERMİŞ OLABİLİR

Discovery News sitesine açıklamada bulunan Kepler proje müdürü yardımcısı Charles Sobeck, “Yaşanan gelişme tüm herkesi çok üzmüş durumda. Görevimiz için kesinlikle iyi bir haber değil. Kepler çok iyi bir iş çıkarıyordu ve her geçen gün daha iyiye giden bir performans sunuyordu” dedi.

Yıldızların önünden geçen gök cisimlerini neden oldukları karaltı sayesinde tespit eden Kepler, Kuğu (Cygnus) ve Çalgı (Lyra) takım yıldızında gezegen keşfi yapıyordu. Karaltılar üzerinde yapılan ek gözlem ve analizler, tespit edilen cisimlerin ne olabileceğini belirliyordu.

Kepler, bugüne kadar 2,700 aday arasında 130 tane Güneş Sistemi dışında yer alan gezegen buldu.Teleskop, en son keşfinde Kepler-62 ve Kepler-69 yıldız sistemlerinde birçok yeni gezegen tespit etmiş, bu gezegenlerden üç tanesinin Dünya benzeri okyanuslarla kaplı olduğu belirtilmişti. 

ANALİZLER YILLAR ALACAK

Kepler’in amacı, yüzeyinde su bulunan ve yaşama imkan veren şartlara sahip gezegenleri tespit etmek. Ancak teleskobun devre dışı kalması, gezegen keşfinde yapılması gereken analizleri yıllarca uzatabilir. Borucki, “Bugüne kadar bu kadar başarılı olmamız ve büyük miktarda veri elde etmemiz çok sevindirici. Binlerce Dünya benzeri gezegen adayı bulunuyor... Kepler görevi 4 yıl olarak planlandı. Teleskop dört yıl çalıştı. Bu yüzden mutluyum” dedi.

Discovery News’e konuşan Borucki, “Ancak Kepler bir dört yıl daha çalışsaydı ve daha fazla ekşif yapsaydı çok daha mutlu olurdum. Çok daha fazla yıldız ve bu yıldızların yaşanabilir bölgelerinde çok daha fazla gezegen adayı bulabilirdik. Yine de bugüne kadar güzel bir pasta pişirdik” ifadesini kullandı.

Çarklarının devreye girmesi için çalışmaların devam ettiği Kepler, manevra yapmasını sağlayacak yakıt bulunduruyor. Böylece, gezegen avcılığı yapamayacak olsa da, teleskop farklı görevler için kullanılabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder