6 Mayıs 2013 Pazartesi

Tunguska patlamasının sorumlu büyük ihtimalle bir kuyruklu yıldız


Tunguska'da patlama sonrası ağaçların durumu
Podkamennaya Tunguska Nehri üzerinde 1908 yılında patlayan ateş topunun sırrı yüzyıldan uzun bir zaman sonra çözülmüş olabilir. 2,150 kilometre karelik alanda 80 milyon ağacı dümdüz eden patlama, 20’inci yüzyılın en büyük komplo teorilerinden birine kaynak oluşturmuştu.

Bilim insanları, ünlü ‘Gizli Dosyalar’ dizisine bile konu olan patlamanın sırrını çözmek için, Tunguska bölgesine dağılan parçaları toplayarak analiz yapmanın en iyi çözüm olduğuna karar vermişti. 


Rusya Bilim Akademisi’nden Andrei E. Zlobin, 1988 yılında yerleşim alanlarından izole Tunguska bölgesinde yaptığı araştırmada, donmuş toprağı metrelerce kazarak 10 tane keşif çukuru açtı. Zlobin, her ne kadar 1908 yılındaki patlamanın izlerini taşıyan enkaz parçaları bulmasa da, aklına yeni bir fikir geldi. Khushmo Nehri’nin tortusundan küçük taşlar toplayan Zlobin, Tunguska patlamasında ortaya çıktığını düşündüğü 100 örneğe ulaştı. Rus araştırmacı, 100 örnek arasından boyları 20-30 milimetre arasında değişen üç taş tespit etti. Taşlar, atmosferdeki yüksek ısıdan meydana gelen erimenin ve atmosferik gazların yüzeylerinde neden olduğu deliklere sahipti. Taşların geri kalanında ise büyük bir patlamanın izini taşıyan parçalanmalar yer alıyordu.

KUYRUKLU YILDIZ MI ASTEROİT Mİ?

Zlobin, üç taştan ‘Dental Crown’ adını verdiği camsı olanın, yüksek ısı nedeniyle oluşan kabarcıklar içerdiğine dikkat çekti. Tunguska’da 1930’larda yapılan keşiflerde benzer bir taş bulunmuş ancak kaybedildiği için karşılaştırma yapılması mümkün olmadı. Zlobin, incelemelerinin ardından, Tunguska’da bir kuyruklu yıldız mı yokda asteroit mi patladığına dair sonuca ulaştı: “Taş meteoritler bulunması, Tunguska olayında bir kuyruklu yıldızın yer aldığını göz ardı edemez... Yarı üç boyutlu modelleme ardından, Tunguska’daki gök cisminin kütlesinin 0.6 g/cm3 olduğunu tespit ettik. Bu kütledeki kuyruklu yıldız çekirdeği, Halley kuyruklu yıldızının verileriyle uyum gösteriyor.”

Discovery News’in haberine göre, Zlobin, Tunguska’daki patlamanın bir kuyruklu yıldız tarafından gerçekleştiği sonucuna vardı ancak bazı kafa karıştırıcı sorular mevcut. Araştırmacının numuneleri bulduğu yıl 1988 olmasına rağmen, analizlerin yapıldığı yıl 2008, sonuçların yayımlandığı yıl ise 2013. Zlobin, ilk olarak ön bir araştırma yaptığını ve meteroitleri analiz etmek için daha fazla çalışma gerektiğini belirtirken, izotop analizlerinin de ileride çalışmaya eklenmesi gerektiğini savundu. Zlobin’in çalışması, Tunguska patlaması hakkında önemli bir sonuç çıkarırken, ilerideki araştırmalarla güçlendirilmeyi bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder