8 Haziran 2013 Cumartesi

Valentina Thereskova: 'Ben de Mars'a gitmek isterdim.'


Valentina Thereskova
Dağılan Sovyetler Birliği'nin kahramanı ve dünyanın ilk kadın kozmonotu Valentina Tereshkova, uzaya uçuşunun 50. yılı dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında Mars gezegenine insanlı uçuş yapılacağını ancak bunun "tek yönlü" olacağını düşündüğünü söyledi.

Tereshkova, Mars'ın en çok sevdiği gezegen olduğunu, uzay uçuşları ardından Mars gezegenini araştırma çalışmaları yapan Vernadsky enstitüsü uzmanlarıyla birlikte çalıştığını anlattı.


Tereshkova, şöyle konuştu: "Tabii ki Mars'a gitmek, orada yaşamın olup olmadığını öğrenmek benim arzum. Daha önce hayat vardıysa neden şimdi yok? Bu gezegende ne gibi felaket yaşanmış olabilir? Uzmanlar bu soruların cevabını merak ediyor ve bu konuda çalışmalar yapmaktalar. Bence Mars'a ilk uçuş tek yönlü olacak. En azından ben böyle düşünüyorum. Hatta ben Mars'a uçmaya hazırım ama maalesef bu çok kısa zamanda olmayacak."

Rus Kozmonot Eğitim Merkezi Başkanı Sergey Krikalev, uzmanların kesinlikle Mars'a tek yönlü uçuş düzenlemeyeceklerini söyledi. Krikalev, "Uçuşlarımız istikrarlı olacak. Daha doğrusu önce yörünge dışında hareket etmeye başlayacağız, sonra ay, ardından Mars'a gidilecek. Şimdiden stratejik program hazırlandı bile, orada da Mars'tan önce ay yer alıyor" dedi.

'2030 yılı Rus uzay faaliyetleri gelişim' stratejisi çerçevesinde 2030 yılı bu strateji projesinde atılımların gelişme yılı olarak görülüyor. Bu dönemde Ay ve diğer yakın Uzay keşifleri yapılacak, Mars'a insanlı uçuş yapılabilmesi için gerekli koşullar oluşturulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder