17 Temmuz 2013 Çarşamba

ISON'un yolculuğu tehlikeli bir aşamada


Hubble Uzay Teleskobu'ndan ISON Kuyruklu Yıldızı - 30 Nisan 2013
Kuyruklu yıldızların Güneş Sistemi'ndeki yolculukları tehlikelerle doludur.

Güneşten gelen ışınlar ve radyasyon kuyruklu yıldızı etkileyebilir hatta parçalayabilir. Marsa yaklaşma bölgesine yakın yaklaşık 370 milyon kilometre bu etki belirginleşmeye başlar, güneş ışımasından etkilenen kuyruklu yıldızın bileşimindeki su kaynamaya ve buharlaşmaya başlar. Bu aşamalardan geçip güneşe yaklaşabilen kuyruklu yıldızlar güneşin etkisinin artmasıyla tamamen parçalanabilir.

Yüzyılın kuyruklu yıldızı olması beklenen ISON da yolculuğunun en tehlikeli aşamasına girmiş bulunuyor. Aşağıda NASA tarafından hazırlanan zaman çizelgesinde de görüldüğü gibi Temmuz-Ağustos 2013 aylarında güneşten yaklaşık 370 ila 450 milyon kilometre uzaklıkta bulunacak. Bu bölge bazı kuyruklu yıldızların kırıldığı bölgedir.

ISON'un uzun yolculuğunun temel tarihleri

10 bin yıl önce

ISON, Oort Bulutu içindeki bölgeden ayrılarak Güneş Sistemi'nin içinde doğru ilk yolculuğuna başladı.

Eylül 2012

ISON, Kislovodsk, Rusya'da Uluslararası Bilimsel Optik Ağ'ı kullanan Rus astronomlar, Vitali Nevski ve Artyom Novichonok, tarafından keşfedildi.

17-18 Ocak 2013

NASA'nın Deep Impact uzay aracı ISON'u gözlemledi. Ama içeriğini belirleyemedi.

Ocak - Mart 2013

NASA, Swift uzay aracı tarafından gözlemlenen 736 milyon kilometre uzaklıktaki ISON'dan toz ve su dökülmeye başladığını tespit etti. Kuyruklu yıldızın buzun suya dönüşmeye başladığı sınırda olduğu anlaşıldı.

Nisan - Mayıs 2013

Hubble Uzay Teleskobu tarafından ISON'un detaylı gözlemleri yapılmaya başlandı. 10 Nisan'da Güneş'ten 618 milyon kilometre uzaklıkta görüntülenen ISON'un çekirdeğinin 3 ila 4 kilometre daha büyük olduğu anlaşıldı. Kuyruğunun da 5 kilometre çapında ve 91 kilometre uzunluğunda olduğu tespit edilen ISON'un çok parlak ve hareketli olması çekirdeğin çok büyük olduğunun kanıtı olarak kabul edildi. Hubble ayrıca kuyruktaki karbonmonoksit gazını belirledi.

13 Haziran 2013

NASA'nın Spitzer teleskobu ISON'u gözlemledi. Verileri halen işleniyor.

Temmuz - Ağustos 2013

Temmuz sonu ya da Ağustos başında ISON, güneşin etkisini iyice hissedeceği bölgeye girecek ve güneş ışıması ve radyasyonu sonucu su buharlaşması başlayacak. ISON daha parlak görünmeye başlayacak.

Ağustos - Kasım 2013

- Haziran sonundan Ağustos başına kadar Güneş'in arkasında kaldığı için gözlemlenemeyen ISON, bu tarihten itibaren dünyadan teleskoplarla gözlemlenmeye başlayacak.

- Eylül ayında Güney Yarımküre'den şafak zamanı dürbünle gözlenebilecek.

- NASA'nın ISON'u gözlemlemek için başlattığı BRISSON projesi göreve başlayacak. 671 metre uzunluğundaki balonla taşınacak 2,6 metrelik teleskop yeryüzünden 37 kilometre yüksekliğe çıkacak.

- 1 Ekim 2013'te Mars'a çok yakın olacak ISON'u NASA'nın Kızıl Gezegen'deki uzay araçları Curiosity ve Opportunity gözlemleyecek.

- 10 Ekim 2013'te Güneş'e 151 milyon kilometre uzaklıkta olacak ISON'u bir başka NASA gözlem aracı STEREO tarafından gözlenecek.

- Kasım ayında Merkür'e çok yaklaşacak ISON, Merkür yörüngesindeki Messenger tarafından gözlenecek.

- Merkür sonrası ISON'un kaderini belirleyecek güneşe yakın yolculuğu başlayacak. Güneşin artan sıcaklık ve radyasyon etkisi ISON'dan parçalar kopmasına belki de parçalanmasına sebep olabilecek. Tüm bunlar dünyadan teleskoplarla izlenebilecek.

- Güneşin etrafındaki turunu Aralık 2013'e kadar tamamlayacak ISON, hayatta kalabilirse inanılmaz bir şölen yaşatmaya başlayacak. Müthiş parlaklığıyla Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle bile izlenebilecek. Aralık başında Doğu-Güneydoğu ufkunda, ufka yakın ve sabah saatlerinde gözlenebilecek ISON, Aralık sonu ve Ocak başında tüm gece görülebilecek.

- 26 Aralık 2013'de ISON 4,5 milyon kilometrelik uzaklığıyla dünyaya en yakın konumda olacak.

Kaynak: NASA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder