20 Ağustos 2013 Salı

1 yılı 8.5 saat süren ötegezegen: Kepler 78b


Kepler-78b canlandırması
Kepler Uzay Teleskobu gezegenlerinden 'Kepler 78b' adlı ötegezegen, kendi yıldızı etrafındaki dönüşünü sadece 8.5 saatte tamamlıyor.

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'den bilim insanları, Dünya ile aynı boyutlardaki gezegenin, şimdiye kadar keşfedilen en kısa yörünge sürelerinden birisine sahip olduğunu bildirdi.

Kendi yıldızına çok yakın olan Kepler 78b, bilinen yaşama elverişli değil. Gezegenin yüzey sıcaklığı 3000 dereceye yaklaşıyor.


Kepler-78b'nin kendi yıldızına olan yakınlığının, Merkür'ün Güneş'e olan yakınlığından 40 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Yüzey yapısının hareket halindeki bir lav okyanusu olduğu ve gezegenin tamamen demirden oluştuğu düşünülüyor.

Kepler 78b, alevler içindeki yüzeyindeki materyallerin sebep olduğu radyasyon kombinasyonlarından yansıyan ışımalar sayesinde bilim insanlarının dikkatini çekti.

MIT profesörlerinden Josh Winn, "Aslına bakarsanız, bu gezegenin yok olmama sebebi onun çok yoğun bir kütleye sahip olması. Bu özelliği, gezegeni daha da inanılmaz kılıyor" dedi. Gezegen, çözülemeyen arızası sebebiyle faaliyet dışı kalan Kepler uzay teleskopunun daha önce gönderdiği verilerle keşfedildi.

Araştırma sonuçları The Astrophysical dergisinde yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder