16 Ekim 2013 Çarşamba

GD 61 yıldız sisteminin kalıntılarında su izi


GD 61 beyaz cüce ve asteroit
Astronomlar GD 61 adlı bir beyaz cüce yıldızın yörüngesinde su zengini olabilecek büyük asteroid kalıntılarına ulaştı.

Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden bilim insanları çevresinde yüksek oksijen de bulunduran bu kalıntıların, söz konusu yıldız sisteminde milyonlarca yıl öncesinde Dünya benzeri yaşama ev sahipliği yapabilecek kayalık gezegenleri bulunduğu sonucuna vardıklarını söyledi.



Güneş Sistemi'nin oluşumu esnasında asteroitler dünya ile çarpışarak dünyaya su taşıdılar. Dünyadan yaklaşık 150 ışık yılı uzaklığındaki GD 61 yıldız sisteminde de benzer bir dağılım görüldü.

Yapılan gözlemlerle ilk defa kayalık gezegenlerin ve gezegen kalıntılarının su içerdiği anlaşıldı. Daha önce su içeren gaz devlerine rastlanmıştı ama kayalık gezegenlerin su içermesi ile Güneş Sistemi arasında bir paralellik olduğu gözlendi.

GD 61'in etrafında dolanan su içeren asteroitin yıldız henüz beyaz cüceye dönüşmeden aktif bir yıldızken yörüngesinde dolanan bir kayalık gezegenin enkazının bir parçası olduğunu düşünüyor.

Güneşin de gelecekte genişlemeye başlayacağı ve çevresindeki kayalık gezegenleri yutacağı düşünülüyor. Daha sonra bir beyaz cüce haline gelecek güneş, GD 61'in akıbetini önümüzdeki birkaç milyar yıl içinde paylaşacak. Bilim adamları GD 61'in yörüngesinde yüzmilyonlarca yıl önce olması muhtemel gelişmiş canlıların ya yok olduklarını ya da başka bir gezegen bulmak için göç etmiş olabileceklerini söylüyor.

GD 61 yörüngesindeki enkazın daha detaylı incelenmesiyle birlikte Güneş Sistemi'minin ve dolayısıyla dünyanın önümüzdeki milyonlarca yıllık süreçte neler yaşayacağının tahmin edilmesi kolaylaşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder