15 Aralık 2013 Pazar

Çin'den Ay'a insansız araç: Yutu


Yütu, Çang'ı-3'den ayrılırken
Çin, Ay yüzeyine iniş yapabilen 3.ülke oldu. Çang'ı-3 uzay mekiğiyle 02 Aralık 2013'te fırlatılan Yütu isimli robotik araç 14 Aralık 2013 tarihinde Ay yüzeyine başarılı bir iniş yaptı. Çang'ı-3'ten ayrılan Yütu araştırmalarına başladı.

Ay yüzeyinde yaklaşık 3 ay görev yapması beklenen Yütu, ayın Gökkuşağı Körfezi adlı bölgesinde.. Çang-3 ve Yütu bulunan kameralar birbirlerinin de fotoğraflarını çekebiliyor. Dünyaya ilk fotoğraflar ulaşmaya başladı.

Yütu, 1976'dan bu yana Ay yüzeyine iniş yapan ilk uzay aracı olma özelliğini taşıyor. ABD ve Rusya'dan (Sovyetler Birliği) sonra ay yüzeyine iniş yapabilen Çin, uzay alanında son zamanlarda elde ettiği başarılara bir yenisini eklemiş oldu.

Yütu, Çang'ı-3'ün rampasından indikten sonra
Yütu, güneş enerjisiyle çalışıyor ve yaklaşık 5 kilometrekarelik bir alanda araştırmalar yapacak. Yaklaşık 140 kilogram ağırlığındaki Yütu, iki kanatlı ve altı tekerlekli. Kendisine ait bir navigasyon sistemi olan Yütu, 6 tekerleği ve özel donanımı sayesinde yumuşak ve tozlu Ay yüzeyinde rahatça hareket edebiliyor.

Yütu'nun ay yüzeyinden gönderdiği ilk fotoğraf
Çin, Yütu ve diğer Ay görevleri ile uydumuzun yapısını daha iyi anlamayı, Ay yüzeyinde kurmayı planladığı istasyon ve insanlı Ay görevleri için bilgiler toplamayı hedefliyor.

Yütu'nun ay yüzeyine inişi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder