19 Aralık 2013 Perşembe

ESA, Gaia uydusunu başarıyla fırlattı.


Gaia'nın fırlatılış anı
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Gaia adlı uydusunu başarıyla uzaya gönderdi. 19 Aralık 2013 tarihinde uzaya gönderilen Gaia ile Samanyolu Galaksisi'nin çok daha detaylı ve 3 boyutlu haritasının çıkarılması hedefleniyor.

Gaia, Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızların yalnızca %1'ini takip edecek. Tabi bu sayının 1 milyardan fazla bir sayıyı ifade ettiğini hatırlatmak lazım. Gaia, takip edeceği 1 milyar yıldızın tüm hareketlerinin ölçümlerini yaparak çok detaylı haritalar çıkaracak.

Gaia oldukça hassas araçlara sahip. Güneş ve Dünya'dan kendisine gelebilecek ısı ve ışığı bloke ederek hesaplamalarını daha net bir şekilde yapabilecek. Görev yapacağı yaklaşık 5 yıllık sürede takip edeceği 1 milyardan fazla yıldızı yaklaşık 70'er kez gözlemleyecek olan Gaia, bu sayede yapacağı ölçümlerin doğruluğunu artıracak.





Gaia'nın 5 yıllık görev süresi sonunda 200 bin DVD'lik bilgi üretmesi bekleniyor. Samanyolu hakkında şu ana kadar yapılmış haritalardan 10 bin kat daha doğru ve hassas bir haritaya ulaşılması da hedefler arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder