8 Kasım 2013 Cuma

'Meteor tehdidi sanılandan çok daha büyük.'


Çelyabinsk Meteoru
Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, Şubat ayında Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan meteor gibi kozmik tehditlerin, sanıldığından çok daha büyük bir tehdit oluşturduğunu ortaya koydu. Araştırmalar, son 20 yılda Çelyabinsk meteoru gibi 60 asteroidin atmosfere ulaştığını gösterdi.



Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, 15 Şubat 2013 günü Çelyabinsk üzerinde patlayan 500 bin ton TNT gücündeki meteorun, gelecekte Dünya’nın karşılaşabileceği tehdide karşı sadece bir uyarı olduğunu belirtildi.

Araştırmanın baş yazarı, Kanada’nın Western Ontario Üniversitesi’nden Peter Brown, “Gökyüzünü 7/24 denetleyen ve Dünya’ya doğru ilerleyen nesneleri çarpmadan önce tespit eden bir sistem inşa etmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

BBC’ye konuşan Brown, “Çelyabinsk meteorundan birkaç gün önce haberimiz olsaydı, bu bilgi çok işimize yarayabilirdi” dedi. Çelyabinsk üzerinde patlayan 19 metre genişliğindeki meteor, Hiroşima’ya atılan atom bombasından 30 kat daha güçlüydü. Meteorun binlerce metre yükselikte parçalara ayrılarak infilak etmesi, büyük bir faciayı önlemişti.

“DÜNYA’YA İLERLEYEN BİRÇOK CİSİM VAR”

Bilim insanları araştırmalarında, ABD hükümeti tarafından kullanılan ve dünyanın birçok noktasında nükleer başlıklı füzeleri tespit etmek için kullanılan sesaltı sensörlerden yararlandı.

Asteroit patlamalarının geride bıraktığı izleri de saklayan, 20 yıl boyunca toplanan veriler, çok ciddi bir bilgiyi gözler önüne serdi: Geride kalan 20 yılda, boyutu 20 metreye varan 60 asteroit, Dünya’nın atmosferine ulaştı. Bu sayının, tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu belirten Brown, “Çelyabinsk gibi bir olayın her 150 yılda bir olmasını beklerken, bu tür bir riskle 30 yılda bir karşılaşabileceğimizi gördük” dedi.

Brown, “Bu cisimlerden sadece 1000 tanesini tespit ettik. Halen bulunması gereken birçok cisim var. Her birini bulmak çok pahalı olacaktır ama atmosfer zaten birçoğunu engelliyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder