5 Kasım 2013 Salı

Samanyolu Galaksisi'nde 8.8 milyar dünya benzeri gezegen var.


Kepler-69c (Dünyadan 2700 ışık yılı uzaklıkta Kuğu Takımyıldızı'nda
yer alan gezegen Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde dolanıyor.)
Uzay çok büyük oranda boşluktan oluşmakta. Artık bu boşluğun milyarlarca dünya benzeri gezegene ev sahipliği yaptığını kesin olarak biliyoruz.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Samanyolu Galaksisi’nde Dünya büyüklüğünde ve yaşanabilir olan 8.8 milyar gezegen yer alıyor. Araştırmanın sonuçları Güneş Sistemi’mizin de bulunduğu galakside Dünya nüfusundan fazla yaşanabilir gezegen olduğunu ortaya koydu.


Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, genişliği 100 ila 200 bin ışık yılı olan Samanyolu Galaksisi’nde Dünya dışındaki yaşanabilir gezegen sayısının 8.8 milyar olduğunu belirtti.

Araştırmada yer alan California Üniversitesi’nden Geoff Marcy, ‘Bundan sonraki adımda, uzaya gönderilecek güçlü teleskoplarla bu gezegenlerin atmosferlerini inceleyeceklerini, böylece yaşama elverişli olduğu düşünülen gezegenlerin bu düşünceye ne kadar uygun olduğunu göreceklerini’ ifade etti.

Marcy, yapılan en son tespitin önemli bir soruyu da tekrar akıllara getirdiğini belirtti: “Eğer yalnız değilsek neden Samanyolu’nda diğer gelişmiş medeniyetlerden ses çıkmıyor?”

İLK KEZ ‘TAHMİN’ DEĞİL

NASA’nın gezegen avcısı olarak bilinen ve 2013 Mayıs ayında devre dışı kalan Kepler teleskobunun dört yılda elde ettiği verilere göre, Samanyolu’nda her 5 yıldızdan 1 tanesi Güneş’e benziyor ve yörüngelerinde Dünya benzeri, sıvı halde su bulunduran gezegen barındırıyor.

Kepler’in bugüne kadar 42 bin yıldızı incelediğini belirten bilim insanları, yüzlerce milyar yıldız içeren Samanyolu’ndaki yaşanabilir gezegen sayısını belirlemeye çalıştı. Gök bilimciler, ilk kez tahmine değil ancak hesaplamaya dayanan araştırmalarında, -/+ yüzde 8 hata payıyla, Dünya benzeri gezegene sahip yıldız oranını yüzde 22 olarak belirledi. Kepler görevinde yer alan Natalie Batalha, bu sonucun doğrulanması için daha fazla verinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

112 TRİLYON KM ÖTEDE

Samanyolu’nda yaklaşık 200 milyar yıldız olduğunu ve 40 milyar tanesinin Güneş’e benzediğini belirten Marcy, bu sayının 50 milyar da olabileceğini ifade etti. Bu durum, Samanyolu’nda Dünya benzeri gezegen sayısını 11 milyara kadar çıkarıyor. Marcy, 5’te 1 ihtimaline dayanarak yapılan hesaplamada, yaşama olanak veren ve Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde gezinen en yakın Dünya büyüklüğündeki gezegen, dünyamızdan 112 trilyon km ötede.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder