2 Kasım 2013 Cumartesi

Yılın 6 ayı güneş görmeyen kasabaya aynayla güneş ışığı


Norveç'in başkenti Oslo'nun 150 kilometre batısındaki Rjukan kasabası yılın 6 ayını karanlıkta geçiriyordu. Kasaba sakinlerinin derdine 20’nci yüzyıl başında ortaya atılan bir fikir çare oldu.

Eylül ve mart ayları arasında güneş yüzü görmeyen Rjukan kasabasında etraftaki tepelere üç adet dev ayna yerleştirilerek karanlık kış günleri aydınlığa kavuşturuldu.



Rjukan Belediye Başkanı Steinar Bergsland, “İmkânsızı başardık. 100 yıllık bir fikir gerçek oldu” dedi. Ayna projesi, Rjukan 1900’lerin başında henüz 300 nüfuslu küçük bir köyken gündeme gelmişti. Bölgede gelişen sanayi, Rjukan’ı 1913’te 10 bin nüfuslu bir kasabaya dönüştürdü. Norsk Hydro şirketinin kurucusu Sam Eyde, ayna projesini fikir olarak ortaya atan isim oldu.

Sponsorlar maliyeti karşıladı

Sanatçı Martin Andersen fikri 2000’lerde yeniden ele alıp somut bir projeye dönüştürdü. Ancak 610 bin euroluk maliyetin kamu kaynaklarından karşılanması tepkilere yol açınca sponsor arayışına girildi. Maliyetin yüzde 80’ini karşılayacak sponsorlar bulundu.

Her biri 17’şer metrekarelik 3 ayna, güneşi kendiliğinden takip etmek üzere bilgisayar tarafından yönlendiriliyor. Aynalar, kasaba meydanına yaklaşık 600 metrekarelik bir aydınlık sağlıyor.

Günümüzde 3 bin 500 kişinin yaşadığı Rjukan kasabasına aynaların bölgeye gelen turist sayısını artırması umuluyor. Ayrıca Rjukan’ın 2015’te UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Listesi'ne eklenmesi hedefleniyor.

Avusturya’nın Tirol bölgesindeki Rattenberg köyünde de benzer bir proje gündeme gelmiş ancak hayata geçirilmemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder