11 Aralık 2013 Çarşamba

Juno uzay aracından Dünya ve Ay




Jüpiter’i incelemek için gaz devine doğru yol alan Juno uzay aracı, izleyeceği rotaya girerken yaptığı manevra sayesinde astronomi tarihinde bir ilke imza attı. Rotasına oturmak için Ekim ayında Dünya’nın yanından geçen Juno, ilerleyişi esnasında Ay’ın gezegenimizin etrafındaki hareketini görüntüledi.



NASA, yaptığı açıklamada, “Görüntülerde, Juno’nun ilk olarak Dünya’ya yaklaştığını görüyorsunuz. Daha sonra, Juno Uzay’ın karanlığına dalıyor. Geçmişte Dünya’nın ve Ay’ın yaptığı valsa ait hiçbir görüntü yoktu” denildi. NASA'nın hazırladığı videoda, sanatçı Vangelis’in müziği kullanıldı. Juno görevinin başında yer alan Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Scott Bolton, videonun 'Uzay Yolu' benzeri bir bakış açısı sunduğunu belirterek, "Eğer USS Enterprise'da Kaptan Kirk görseydi, 'Scotty, bizi eve götür' derdi" ifadesini kullandı.

KARANLIKTAKİ MAVİ BİLYE

1.1 milyar dolarlık bir proje olan Juno, 2011’de ateşlendi. 2016’da Jüpiter’in yörüngesine ulaşması beklenen otobüs büyüklüğündeki Juno, izlemesi gereken rotaya girebilmek için 9 Ekim tarihinde Dünya’nın yerçekim kuvvetinden yararlanarak manevra yaptı. Uzay aracı, manevrasıyla Dünya’ya 560 kilometre kadar yaklaştı. Juno, karanlığın içinde göz kamaştıran ‘Mavi Bilye’ ve etrafında dönen beyaz noktayı, güneş panellerinin ucundaki dört kamera ile görüntüledi. Video, Juno’nun Dünya’ya 960 bin kilometre mesafeden bakmasıyla başlıyor. Uzay aracının her 30 saniyede 1 kendi etrafında dönmesinden dolayı, gök bilimciler 2 dakikalık videoyu görüntüleri ayıklayarak seçti. Görüntüler düşük çözünürlüklü olsa da, Dünya ile Ay’ın Uzay boşluğundaki hareketini ilk kez gözler önüne serdi.

MORS ALFABESİYLE MESAJ YAĞDIRDILAR

NBC News sitesinin verdiği bilgiye göre, Juno, Dünya’nın yanındaki geçisi esnasında sadece görüntü almadı, aynı zamanda amatör radyo operatörlerinin mesajlarını topladı. Mors alfabesiyle Juno’ya ‘Merhaba’ mesajı yağarken, Iowa Üniversitesi araştırmacıları, uzay aracının Dünya’dan 37 bin km mesafedeyken elektromanyetik dalga alıcısıyla mesajları yakaladığını tespit etti. Iowa Üniversitesi’nden Bill Kurth, “Bu mesajların, gezegenlerarası geçiş yapan bir uzay aracına gönderilen ilk bilgi olduğuna inanıyoruz... Binlerce kişinin ilgisi, Juno görevine olan ilgiyi de gözler önüne seriyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder