12 Aralık 2013 Perşembe

Europa'nın Everest'ten büyük gayzerleri olabilir.


Europa'nın gayzerlerinin canlandırması
Jüpiter'in uydusu Europa'nın yüzeyini kaplayan buz tabakasından püsküren su gayzerlerine ilişkin kanıtlar bulundu. Hubble Uzay Teleskobu'nun elde ettiği yeni görüntülerle bu gayzerlerin uydunun yüzeyinden kilometrelerce yukarıya, hatta Everest'in yüksekliğinin 20 katına kadar su ve su buharı püskürttüğü anlaşılıyor.

Daha önceden elde edilen kanıtlarla Europa'nın buzlu yüzeyinin altında kilometrelerce derinliğinde bir okyanus olduğu anlaşılmıştı. Yüzeyden püsküren su buharlarının kaynağının bu okyanus olduğu düşünülüyor. Bu konuda henüz kesin bir kanıt olmasa da ilk veriler bu düşünceyi destekliyor.

Europa yaklaşık olarak Dünya'nın uydusu ay boyutlarında. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in uydusu Europa'nın yüzeyindeki 15 ila 25 kilometre kalınlığındaki buz tabakasının altında 160 kilometre derinliğinde büyük bir okyanus olduğu biliniyor. 

Su olan her yerde hayat olabileceği düşüncesindeki birçok bilim adamı Europa'nın okyanuslarında yaşam olabileceğini öne sürüyor. Europa'nın en azından mikroskobik ölçülerde bir yaşama ev sahipliği yapmak için tüm koşullara sahip olduğuna dair görüşler mevcut.


Püsküren bu gayzerlerin yeraltı okyanusu ile bağlantısı olması halinde ileride gönderilecek ve uydudaki olası yaşamı araştıracak uzay araçlarının kalın buz tabakasını delme zahmetinde girmeden araştırma yapabilecekleri vurgulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder