23 Ocak 2014 Perşembe

Ceres'te su bulunduğu kesinlik kazandı.


Güneş Sistemi'ndeki Asteroit Kuşağı'nda yer alan Ceres adlı cüce gezegende su bulunduğu kesinlik kazandı. Ceres'teki iki bölgeden uzaya buhar bulutu çıkışı olduğunu saptayan bilim insanları, gayzer adı verilen buzdan oluşmuş yanardağ benzeri yapılardan püskürdüğü sanılan bu bulutların, gezegende su olduğunun ilk kesin kanıtı olduğunu vurguladı. 

Avrupa Uzay Ajansı'ndan Michael Küppers başkanlığındaki bilim ekibince yapılan araştırma, Nature dergisinde yayımlandı. Dergide yayımlanan araştırmada gezegende 30 yıldan beri büyük miktarda su bulunduğunun sanıldığı bildirildi.


Küppers, ESA'ya ait Herschel Uzay Gözlemevi yardımıyla yapılan keşfe ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu, Ceres ve genelde de Asteroit Kuşağı'nda su bulunduğuna ilişkin yapılan ilk saptamadır" dedi.

Yapılan tanıma bağlı olarak, Güneş Sistemi'nde yer alan bir cüce gezegen veya Asteroit Kuşağı'nın en büyük asteroiti olan Ceres, adını Roma mitolojisinde ziraat tanrıçası Serez'den alıyor. İlk kez İtalyan rahip ve astronom Giuseppe Piazzi tarafından 1801'de keşfedilen 950 kilometre çapındaki Ceres, güneşe 2,8 gök birimi uzaklıkta bulunuyor. Gök birimi terimi, dünya ile güneş arasındaki ortalama uzaklık olan 150 milyon kilometrelik bir mesafeyi ifade ediyor.

Ceres'de bir su çözünümü olan hidroksit formunda su bulunduğuna ilişkin 1991'de bir araştırma yayımlanmış ancak bu bulgu daha sonra yapılan araştırmalarda doğrulanamamıştı. Küppers ve arkadaşlarının keşfi sözkonusu bilimsel araştırmayı doğrulamış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder