27 Şubat 2014 Perşembe

Kepler Teleskobu'ndan 715 yeni ötegezegen keşfi


NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu verileri kullanılarak 715 yeni ötegezegenin keşfi duyuruldu. Yeni 715 ötegezegenin 305 farklı yıldızın yörüngesinde dolandığı belirlendi.

Keşfedilen 715 yeni ötegezegenin büyüklükleri de oldukça dikkat çekici: Gezegenlerin % 95'i dünyanın dört katı ile Neptün'den daha küçük boyutlar arasında. Dünyaya yakın büyüklüklerdeki ötegezegen keşiflerinde büyük bir artışın ifadesi olan bu keşiften önce çoğunlukla çok daha büyük ötegezegenler keşfedilebiliyordu.

Kepler Teleskobu'nun ötegezegen keşifleri bilim adamlarını da heyecanlandırmış durumda.Özellikle Kepler Teleskobu'nun verileri önümüzdeki süreçte uzaya gönderilecek olan ve çok daha gelişmiş özelliklere sahip olacak olan James Webb teleskobunun daha net ve ayrıntılı sonuçlar sağlamasının habercisi.

Oldukça zor ve zahmetli bir iş olan ötegezegen keşfi Kepler Teleskobu'nun gözlemlediği yaklaşık 150 bin yıldızdan gelen verilerin üzerinde yapılan çalışmalarla önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Her geçen gün artan ötegezegen keşif teknikleri sayesinde farklı bilim adamları ekiplerinin yaptıkları çalışmalarla yeni ötegezegen keşifleri yapılabiliyor. Kepler Teleskobu'nun ilk sonuçlarında ötegezegen adayı olan birçok gökcismi doğrulanarak ötegezegen kataloğuna eklendi.

Keşfedilen ötegezegenlerden özellikle kütlesi 2,5 Dünya kadar olan ve yıldızının suyun sıvı halde bulunmasına izin verecek uzaklığındaki yörüngede dolanan bazıları dikkat çekiyor. Örneğin Kepler-296f adlı ötegezegen güneş parlaklığında ve güneşin yarı kütlesinde bir yıldızın çevresinde dolanıyor. Yıldızının yaşanabilir bölgesinde dolanan ve dünyanın yaklaşık iki katı büyüklüğünde olan Kepler-296f'nin sularla kaplı yaşanabilir bir gezegen ya da hidrojen-helyum atmosfere sahip bir gezegen olup olmadığı hakkında henüz kesin bir bilgi yok.

Bu son ötegezegen keşifleriyle birlikte onaylanan ötegezegen sayısı 1700'ü geçti. 2009 yılında uzaya gönderilen ve yaklaşık 3600 ötegezegen adayını tespit eden Kepler teleskobunun verileri üzerinde çalışıldıkça ötegezegen sayılarında büyük artışlar yaşanması bekleniyor.

Ötegezegen keşifleri sonucunda dünya benzeri yaşama uygun bir gezegen olup olmadığı, böyle bir gezegen varsa bunun üzerinde hayatın gelişip gelişmediği gibi sorular cevaplarını bulacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder