9 Nisan 2014 Çarşamba

Yıldız Günü


Dünyanın kendi etrafında uzak yıldızlara göre tam bir dönüş yaptığı süreye yıldız günü denir. 23 saat 56 dakikalık bir süreyi ifade eder.

Gün uzunluğunu ölçmek için dünyanın kendi etrafındaki dönüşünden ve güneş etrafındaki dönüşünden yararlanılır. Batıdan doğuya doğru olan her iki dönüş hareketi gün uzunluğunu hesaplamamıza yardımcı olur.

Günlük hayatta kullanılan ve güneş (gün) günü olarak adlandırılan 24 saatlik zaman dünyanın kendi etrafındaki 360 derecelik dönüşü ve güneş etrafındaki 1 derecelik dönüşünün toplamından oluşur. Yıldız gününün hesaplanmasında ise sadece dünyanın kendi etrafındaki dönüş süresi kullanılır.



Özellikle gökyüzü gözlemcileri yıldız günü ile güneş günü arasındaki farkı saptayabilirler. İki gece üst üste yapılan bir gözlemde yıldızların bir önceki geceye göre yaklaşık 4 dakika daha erken doğduğu fark edilecektir. Her gün tekrarlanan bu işlem sonrası gökyüzündeki tüm gök cisimleri (güneş sistemindekilerin hareketleri hariç) mevsimden mevsime gökyüzünde yer değiştirir ve tam bir yıl sonra gökyüzündeki aynı noktaya dönerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder