16 Mayıs 2014 Cuma

Jüpiter'in Büyük Kırmızı Leke'si küçülüyor.


Büyük Kırmızı Leke - Nisan 2014
Jüpiter'in Büyük Kırmızı Leke'si günden güne küçülüyor. Lekenin içindeki oval şekil giderek noktasal bir boyuta geliyor.

Leke'nin 1930'lardan bu yana küçüldüğüne dair görüşler mevcuttu. Hubble Teleskobu'nun yaptığı son gözlemler küçülmeyi tam olarak gözler önüne serdi.

Büyük Kırmızı Leke, Jüpiter atmosferinde bir çalkantı veya yüksek basınçla oluşmuş ve yüzyıllardır süregelen devasa bir fırtına. 1800'lü yıllarda yapılan ölçümlerde içine 3 tane dünyanın sığabileceği şekilde 41 bin kilometre uzunluğuna sahip olan lekenin 1979-1980 yıllarında Voyager görevi uzay aracının gözlemlerinde 23.335 kilometrelik uzunluğa küçüldüğü hesaplandı.

Hubble'ın son gözlemleri ise lekenin 16.500 kilometre çapına, şu ana kadarki en küçük haline evrildiğini ortaya koyuyor.

Küçülmenin nedeni tam olarak bilinmiyor, yapılacak gözlemler ve araştırmalarla Jüpiter'deki bu değişimin anlaşılabilmesi ümit ediliyor.

1 yorum:

  1. içine 3 dünyanın sığabileceği bir fırtına.. muazzam bir olay.. gerçi kara deliklerin yanında hiçbirşey ama bir gezegende meydana gelmesi gerçekten büyüleyici..

    YanıtlaSil