20 Ekim 2014 Pazartesi

Siding Spring kuyruklu yıldızı Mars'ın yakınından geçti.


Astronomi dünyası, benzeri bir milyonda bir görülen kozmik bir olaya tanık oldu. Dağ büyüklüğündeki kuyrukluyıldız C/2013 A1, Mars'ın yaklaşık 140 bin kilometre yakınından geçti.

Kozmik ömrünün neredeyse tamamını Güneş Sistemi dışında geçiren 'Siding Spring' adı verilen kuyrukluyıldız, bugün ilk kez Güneş Sistemi'nin iç kısımlarını ziyaret etti. Dağ büyüklüğündeki kuyrukluyıldız, geçişi esnasında Mars'ı sıyırıp geçti. 


Güneş Sistemi'nin oluştuğu yaklaşık 4.6 milyar yıl önce uzanan Siding Spring, saniyede 56 kilometre hızla ilerlerken Mars'a 140 bin kilometre yaklaştı.



NASA, diğer adı C/2013 A1 olan kuyrukluyıldızın Kızıl Gezegen'e çarpacak derecede yaklaşması nedeniyle yörüngedeki Mars Yörünge Kaşifi (MRO) ve MAVEN gibi uyduların rotalarını her an değiştirilecek şekilde takibe aldı. Siding Spring'in Mars yörüngesinden geçişi, TSİ 21.27'de gerçekleşti. Slooh gözlemevi, tarihi olayı internetten yayımladı.

Güney Yarımküre'deki gözlemciler, Sliding Spring'in hareketi saatler ilerledikçe net bir şekilde görüntülemeyi başardı. Büyüklüğü ABD'nin Georgia eyaletindeki Appalachian Dağları'yla bir gösterilen Siding Spring, geçtiğimiz yıl Ocak ayında New South Wales gözlemevi tarafından tespit edildi. Siding Spring, 20 yıl önce Jüpiter'e çarpan kuyrukluyıldızdan bu yana, yapılan en nadir kuyrukluyıldız gözlemlerinden birini temsil ediyor.
Siding Spring kuyruklu yıldızının Mars yörüngesine girmeden
9 saat önceki görüntüsü (Michael Mattiazzo)

Yeni bilgiler getirdi

Siding Spring kuyrukluyıldızı, Avustralya, Güney Amerika ve Güney Yarımküre'nin diğer bölgelerinde gece karanlığında gözlemlendi. Gözlem için teleskopların yanı sıra dürbünler de yeterli olurken, Kuzey Yarımküre'deki gözlemciler teleskoplarla silik de olsa kuyrukluyıldızı görme şansı yakaladı. Bir milyon yılda bir yaşanan kozmik olay, gökbilimciler için de eşsiz bir gözlem imkanı sundu.

NASA astronotu ve Bilim Görevi Direktörü John Grunsfeld, "Daha önce Güneş Sistemi'nin iç kısımlarını ziyaret etmemiş olan kuyrukluyıldız sayesinde Güneş Sistemi'nin ilk yıllarına ait bilgiler elde edebileceğiz" ifadesini kullandı. Siding Spring, Güneş Sistemi'nin Asteroit Kuşağı içinde kalan bölgesine girmeden önce Uranüs ve Jüpiter'i de ziyaret etmişti.

1 yorum: