9 Aralık 2014 Salı

Curiosity'in indiği Gale Krateri bir zamanlar göldü.


Gökbilimciler, keşif robotu Curiosity'nin iki yıldan uzun süredir keşifler yaptığı Mars'ın Gale Krateri'nin bir zamanlar büyük bir göle ev sahipliği yaptığını ortaya çıkardı.

Mars'ın milyarlarca yıl öncesine uzanan oluşumu hakkında bilgiler sunacağına inanılan Sharp Dağı'nın eteklerinde araştırmalar yapan Curiosity'nin, aslında kurumuş bir gölün içinde yer aldığı belirtildi. Yaklaşık 5 bin metre uzunluğundaki dağın eteklerinde topladığı kumtaşlarını analiz eden Curiosity, bulunduğu bölgenin geçmişi hakkındaki sırları da ortaya çıkarmaya başladı.


Curiosity ekibinde yer alan Sanjeev Gupta, 'kumtaşı ve çakıl taşından oluşan çok sayıda yatak bulunduğunu ve bu yatakların kraterin güney kısmına doğru arttığını' belirtti. Gupta, elde edilen bulguların, yaklaşık 160 km genişliğindeki kraterin bir zamanlar dev ve sığ bir göl olduğuna işaret ettiğini belirtti. Sharp Dağı'da kraterin göl olduğu zamanlarda çoktan ortaya çıkmıştı. Gupta, Gale Krateri'nde tespit edilen eğimli yatakların Dünya'da göllere akan nehirlerin ağızlarında görülenlerle benzer olduğunu not düştü.






Mars'ın geçmişi öğrenilecek

Gökbilimciler, Sharp Dağı'nın Gale Krateri'nde milyonlaca yılda biriken çökeltilerin etkisiyle oluştuğuna inanıyor. Yüksek bölgelerdeki kar ve buzdan oluşan suyla kratere akan tortu, biriktiği esnada güçlü rüzgarların etkisiyle Sharp Dağı'nı ortaya çıkarmış olabilir.

En son bulgular hakkında basına bilgi veren Curiosity görevinin başında yer alan John Grotzinger ise 'Gale Krateri'nde tortu birikimi ve rüzgar erozyonunun on milyonlarca yıl sürmüş olabileceğini, bu sürecin mikrobiyolojik yaşamı destekleyen şartları güçlendirdiğini' belirtti. Mars Keşif Programı'nda yer alan Michael Mayer da 'gölün büyüklüğü ve yaşanan jeolojik faaliyetlerin sürecinin, yaşamın oluşabilmesi için yeterli olduğuna inandıklarını' söyledi.

2.5 yıla yakın süredir Gale Krateri'nde gözlem ve deneyler yapan Curiosity, Mars kumunda organik bileşen izine rastlamıştı. İlk yılında nehir yatağı da keşfeden Curiosity, Mars'ın bir zamanlar su içerdiğine dair şüpheleri ortadan kaldırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder