9 Aralık 2014 Salı

New Horizons uyandırıldı.


Dünya'dan 4.6 milyar kilometre ötede bulunan New Horizons aracı, Plüton sistemine ulaşmasına kısa bir süre kala uyandırıldı.

NASA, uzun yolculuğunun ardından uyandırılan New Horizons'dan gelen ilk sinyalin, 07 Aralık 2014 sabahı TSİ 05.30 sularında Dünya'ya ulaştığını açıkladı. Piyano büyüklüğündeki New Horizons'ın gönderdiği sinyal, yaklaşık 4,5 saat sonra Avustralya'daki dev radyo anten tarafından alındı ve ABD'nin Maryland eyaletinde bulunan Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'na aktarıldı.
NASA, ışık hızında Dünya'ya ulaşan sinyalin analizinin ardından New Horizons'ın tüm fonksiyonlarının çalıştığını açıkladı. Ateşlendiği 2006'dan bu yana uzayda geçirdiği zamanın üçte ikisinde uyku modunda olan New Horizons, bu sayede elektronik donanımının kullanım ömrünü uzattığı gibi operasyon maliyetlerinin de azalmasını sağladı. Sistemleri kontrol edilmek için rutin olarak aktif edilen New Horizons, 2007 yılında Jüpiter sisteminden geçerken gaz devinin ve uydularının fotoğraflarını çekmeyi ihmal etmedi.

Pluton (ve uydusu Charon)'un en detaylı fotoğrafı
(Hubble Uzay Teleskobu)
Hedefine ulaşmasına çok az kaldı

Ağustos ayında gönderilen 'uyandırma' talimatları, dün iletilen sinyalle uygulamaya kondu. New Horizons, Plüton sistemindeki gözlemlerine resmen 15 Ocak'ta başlayacak.

Plüton'a 260 milyon kilometre mesafede olan New Horizons, Mayıs 2015'te cüce gezegeni net bir şekilde görmeye başlayacak, Temmuz da ise ilk kez Plüton'un atmosferini ve yüzeyinde olduğuna inanılan buzul yanardağları görüntüleme şansı elde edecek.

Plüton ve beş uydusu hakkında bilinmeyen birçok sırrı ortaya çıkaracak olan New Horizons, Plüton'un ardından Kuiper Kuşağı'nda yer alan PT1, PT2 ve PT3 adındaki buzul cisimleri de gözlemleyecek. Plüton'dan yaklaşık 1.6 milyar kilometre mesafede bulunan cisimlerin genişliği 25-55 km olarak tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder