11 Aralık 2014 Perşembe

2014 UR116 asteroidi


Rus gökbilimci Vladimir Lipunov, her üç yılda bir Dünya ile yörüngeleri keşisen dev bir asteroit keşfettiğini açıkladı. Lupinov, '2014 UR116' adını verdiği asteroidin Dünya'ya yakın zamanda bir tehdit oluşturmadığını ancak çarpması halinde yıkıcı bir etkide bulunacağını belirtti.

Lupinov, 370-400 metre büyüklüğündeki asteroidin Şubat 2013'te Çelyabinsk üzerinde patlayan meteordan 1000 kat daha güçlü bir patlamaya neden olacağını ifade etti.


Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör olan Lupinov, 2014 UR116 gibi asteroitlerin rotasını tespit etmenin çok zor olduğunu çünkü gezegenlerin yerçekim kuvveti nedeniyle hareketlerinin değiştiğini belirtti. Lupinov, yaptığı keşfin Dünya'yı tehdit eden asteroitleri tespit etmek adına ne kadar yetersiz kaldığımıza bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Rus gökbilimci, "Bu asteroidi sürekli takip etmek zorundayız. Yapacağımız en ufak bir hesap hatası çok yıkıcı sonuçlar doğurabilir" dedi.

Gökbilimciler, bugüne kadar 100 bin Dünya'ya Yakın Nesne keşfetti. Bu gök cisimlerinden sadece 11 bin tanesi takip edilerek kategorize edilebildi. Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan ve binden fazla kişinin yaralanmasına, milyonlarca dolar zarara neden olan 19 metre uzunluğundaki meteor ise hiçbir yer takip sistemi tarafından tespit edilemedi.

NASA'ya göre tehdit değil

NASA, 2014 UR116 asteroidinin uzun dönemde Dünya'ya tehdit oluşturmayacağını düşünüyor. Yapılan açıklamada, asteroidin risk haline gelecek kadar yakından geçmediği belirtildi. NASA Dünya'ya Yakın Nesne Programı Birimi'nden yapılan açıklamada, "Yaklaşık 400 metre büyüklüğündeki asteroid Güneş'in etrafından turladığı ve Dünya'ya yaklaştığı üç yıllık bir yörüngeye sahip. Buna rağmen bir tehdit oluşturmuyor çünkü Dünya'ya yeterince yakından geçmiyor" denildi.

NASA ve Harvard Üniversitesi'nin hesaplamaları, asteroidin Dünya'ya en fazla 4.3 milyon kilometre yaklaştığını gösterdi. NASA, asteroidin en az 150 yıl içinde Dünya'ya çarpma ihtimali bulunmadığını savundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder