4 Aralık 2014 Perşembe

Mars meteoritinde yaşam izi bulundu.


Tissint Meteoriti
Bilim insanları, 2011'de Dünya'ya düşen bir Mars meteoritinin dünya dışı yaşam izleri taşıyor olabileceğini belirtti. Analizler Dünya dışında oluşmuş organik bileşen izleri ortaya koydu.

Mars'a yaklaşık 700 bin yıl önce çarptığı düşünülen bir asteroidin etkisiyle Dünya'ya ulaşan meteroit parçasında, dünya dışı yaşamın izleri olabilir. Fas'ın Guelmim-Es Semara çölünde 18 Temmuz 2011 tarihinde bulunan meteroitte, su izlerine rastlandı.


Yaklaşık 11 kg ağırlığındaki meteroidin atmosfere giriş esnasında yaşanan yüksek ısı nedeniyle kararan yüzeyinde, organik karbon bileşeni bulundu. Geçmişte üzerinde organik karbon bulunan başka meteoritler de bulunmuş olsa da, 'Tissint' adı verilen meteroitteki yaşam izlerinin Dünya'ya geldikten sonra mı, yoksa öncesinde mi oluştuğu kesin değildi.

Tissint üzerinde analizler gerçekleştiren bilim insanları, organik karbon bileşenin Dünya'da oluşmadığı sonucuna vardı. Bu karara varılmasındaki ilk önemli sebep, meteoritin Dünya'ya düşmesiyle bulunması arasındaki zaman diliminin kısa olması. İkinci sebep, meteroitin üzerinde bulunan mikroskobik çatlakların çölde değil ancak atmosfere giriş gibi aniden ortaya çıkan yüksek sıcaklıklarda belirmesi.

Meteoritics & Planetary Science dergisinde yayımlanan araştırmada değinilen diğer bir önemli sebep, meteorit içindeki karbon taneciklerinin aşırı basınç sebebiyle elmas haline gelmiş olması. Böyle bir oluşumun çöl şartlarında ve belli bir sürede oluştuğuna dair bilinen bir örnek bulunmuyor.

Kesin sonuç için erken

Tissint üzerindeki analizleri gerçekleştiren ekipte yer alan Almanya'nın Bayreuth Üniversitesi'nden Profesör Ahmed El Goresy, meteroitin Mars jeolojisine ait önemli bir özellik daha barındırdığını belirtti. Tissint'deki karbon bileşeni, .ekirdeğinde bir proton ve bir nötron içeren ağır hidrojen döteryum içeriyor. El Goresy, 'ölçülen yoğunluktaki döteryumun, Mars kayalarının parmak izi olduğunu' belirtti.

Mars keşif araçları Phoenix ve Curiosity tarafından yapılan ölçümlerle taşıdğı 13C karbon izotopu seviyesi de karşılaştırılan Tissint, kökeni ve sakladığı izler hakkında önemli bilgiler verse de, araştırmacılar kesin yargıya varmak için erken olduğunu belirtti.

Araştırmada yer alan Çin Bilim Akademisi'nden Yangting Lin, 'karbon bileşenin organik olmak yerine sadece fiziksel olabileceğini ve yaşama işaret etmiyor olabileceğini' ifade etti. Lin, 'organik karbonun karbon içerikli meteroitlerin çarpışmasından gelmiş olabileceğini ancak spesifik meteroitlerin çarpışmalarıyla yaşanacak bu tür sürecin çok düşük bir olasılık olduğunu' söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder