18 Ocak 2015 Pazar

2014 kayıtlara en sıcak yıl olarak geçti.


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) ortak araştırmalarına dayanarak hazırlanan rapor küresel ısınma konusundaki endişeleri yeniden açığa çıkardı.
Bilim adamları, Meteoroloji kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1880 yılından itibaren yaşanan en sıcak yılın 2014 olduğunu ortaya çıkardı.


NOAA’ya göre 2014 yılının ortalama ısısı 14.58 derece olurken bu ısının 20’inci yüzyıl ortalamasından 0.69 derece yüksek olduğu belirtildi. NOAA ile NASA’nın verileri arasında az bir fark bulunuyor.

NASA’ya göre geçen yılın ortalama ısısı 14.68 derece. Bu ısı ise 1951 ila 1980 yıllarının ortalaması ile kıyaslandığında 0.68 derece daha yüksek. NASA yetkilisi Michael Freilich, elde ettikleri sıcaklık ortalamalarını değerlendirerek vardıkları bu sonucu yorumlarken, “İklim değişikliği, bizim çağımızın en büyük tehlikesi” dedi.

NASA’ya bağlı Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt ise bu sonucun ardında sera etkisi olduğunu vurguladı. Schmidt, “Uzun dönemli hava durumları istatistiklerinde sera gazının yayılımına bağlı iklim değişikliğinin etkisi görülüyor. Özellikle okyanuslarda büyük bir ısınma mevcut” dedi. Yetkililer, Avrupa’nın ve okyanusların büyük bir bölümünde rekor sıcaklık artışları görüldüğünü belirtti.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verilerine göre de Japonya’da ortalamanın üzerinde bir yağış görülürken ABD’nin batısı, Çin, Orta ve Güney Amerika’nın bir bölümünde kuraklık meydana geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder