8 Ocak 2015 Perşembe

Dünya benzeri iki yeni gezegen keşfedildi. (Kepler-442b, Kepler-438b)


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Güneş Sistemi dışında neredeyse Dünya büyüklüğünde 3 ya da 4 gezegenin varlığının keşfedildiğini açıkladı.

NASA'da görevli gökbilimciler, suyun sıvı halinin oluşması için gereken, ne çok sıcak ne de çok soğuk olan Goldilocks Kuşağı'nda, hemen hemen Dünya büyüklüğünde üç ya da dört gezegenin varlığının keşfedildiğini doğruladı.


‘Yaşanabilir bölge’ olarak da adlandırılan Goldilocks Kuşağı, Güneş ışınlarının gezegenlere su oluşumu ve yaşam için yeterli ısı sağladığı mesafe aralığını temsil ediyor. Gökbilimciler, söz konusu gezegenlerin gaz bulutuyla ya da buzla kaplı olmadığını, aksine Dünya gibi kayalık olabileceğini, yıldızlarından aldıkları ısının, Dünya'nın Güneş'ten aldığı kadar olduğunu bildirdi. Söz konusu gezegenlerle, Dünya'nın iki katından daha büyük olmayan ve yaşam için elverişli kuşakta yer alan toplam keşfedilen gezegen sayısının 8 ya da 9 olduğu kaydedildi.

‘Gezegen Avcısı’ keşfetti

NASA, en son keşifler arasında yer alan iki gezegenin Dünya’ya diğerlerinden çok daha fazla benzerlik gösterdiğini belirtti. ‘Gezegen Avcısı’ olarak da adlandırılan ve tahmini görev süresini doldurmasına rağmen çalışmaya devam eden Kepler Teleskobu’nun gönderdiği veriler, Kepler-438b ve Kepler-442b adı verilen gezegenlerin Dünya’ya büyük benzerlik gösterdiğini ortaya koydu.

Dünya’dan sırasıyla 470 ve 1100 ışık yılı uzaklıkta yer alan Kepler -442b ve Kepler-438b, çok büyük olasılıkla Dünya gibi kayalık gezegenleri temsil ediyor. Kepler-442b’nin çapı Dünya’nınkinden yüzde 12 fazlayken, Kepler-438b Dünya’nın üçte biri kadar daha büyük.

Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Guillermo Torres, her iki gezegenin Güneş’ten daha küçük ve soğuk olan kırmızı cüce yıldızların yörüngesinde yer aldığını belirtti.

Araştırma ekibinde yer alan David Kipping, ‘her iki gezegenin Dünya gibi yaşama olanak verip vermediğini bilmediklerini ancak bu olasılığın yüksek olduğunu’ ifade etti. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma, kırmızı cücelere yakın olan gezegenlerin güçlü radyoaktif fırtınalara maruz kaldığını ve manyetik alanları olmadığı sürece korunamayacaklarını öne sürmüştü.

NASA, yapılan en son keşiflerle Kepler Teleskobu’nun, Güneş Sistemi dışındaki 1000. gezegeni keşfettiğini doğruladı. Teleskopla görülen söz konusu bin gezegenin büyük bölümü Dünya'ya benzemiyor.

Kepler'in Ocak 2015 itibariyle keşfettiği açıklanan gezegenlerin adları şu şekilde: Kepler-438b, Kepler-442b, Kepler-440b, Kepler-186f, Kepler-62f, Kepler-62e, Kepler-296e ve Kepler-296f.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder