24 Temmuz 2015 Cuma

Çin en büyük radyo teleskobu inşa ediyor.


Uzay keşfi politikasında Batı'yla yarış halinde olan Çin, 500 metre genişliğinde olacak Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) inşasına başlandığını duyurdu.

Çin medyasında yer alan bilgilere göre, dev teleskop Guizhou eyaletinin güneybatısındaki bir vadide inşa edilecek.

Xinhua haber ajansı, teknisyenleriin teleskobun aynasına 4,450 adet üçgen şekilli paneli monte etmeye başladığını belirtti. Çin, FAST teleskobuyla Porto Rico'daki 305 metre genişliğindeki Arecibo Gözlemevi'ni geride bırakmayı planlıyor.


Çinli gökbilimciler, uzay araştırmalarında bugüne kadar ağırlıklı olarak dış kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığını, FAST sayesinde uzay keşfinde atılım yapacaklarını belirtti.

Çin Astronomi Topluluğu genel direktörü Wu Xiangping, 'FAST sayesinde uzaydaki daha zayıf ve uzaktaki radyo sinyalini tespit edebileceklerini' belirtti. Wu, FAST sayesinde evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapacaklarını ve Dünya dışı akıllı varlıkların izini arayacaklarını belirtti.

Çinli yetkililer, temeli Mart 2011'de atılan teleskobun gelecek yıl tamamlanacağını belirtti. 2020'de yörüngede yeni uzay istasyonunu faaliyete geçirmek isteyen Çin, Ay'a yeni bir keşif aracı ardından insan göndermeyi planlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder