22 Eylül 2015 Salı

Gökbilimciler uzak bir gezegenin ‘gerçek' görüntüsünü kaydetti.


Bilim insanları, Dünya'dan 63 ışık yılı uzaklıktaki (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) bir gezegenin, yörüngesinde ilerleyişinin gerçek zamanlı video kaydını elde etti. 

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nde yer alan Dunlap Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada, 2008 yılında keşfedilen 'Beta Pictoris b' gezegeninin 6 saniyelik bir video kaydı oluşturuldu.


Şili'deki Gemini Güney Teleskobu'nu kullanan araştırmacılar, görüntüyü oluşturmak için Kasım 2013 – Nisan 2015 tarihleri arasında çekilmiş bir buçuk yıllık dönemin fotoğraflarını kullandı. Kayıt, Güneş Sistemi dışındaki yabancı bir gezegenin şimdiye kadar elde edilmiş en net yörünge görüntüsü olarak nitelendiriliyor.


Exoplanet β Pic b orbiting β Pictoris from Dunlap Institute on Vimeo.

BİR GÜNÜ SADECE 8 SAAT

Çıplak gözle görülebilen Beta Pictoris yıldızı etrafındaki dönüşünü 22 yılda tamamlayan 'Beta Pictoris b' gezegeni, Dünya'dan tam 16 kat büyük ve 3 bin kat daha ağır olan bir gaz devi. Bir günü sadece 8 saat olan 'Beta Pictois b' doğrudan gözlemi yapılan ilk dış gezegenlerden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Yıldızına uzaklığı, Dünya - Güneş mesafesinin 8 katı kadar olan 'Beta Pictoris b', böylece yıldızına en yakın doğrudan gözlenen gezegen özelliğine de sahip.

YILDIZININ PARLAKLIĞINA RAĞMEN GÖRÜNTÜLENDİ

Astronomlar, Gemini'nin yanı sıra Kepler Uzay Teleskobu'nun da yardımıyla şu ana kadar 2 bine yakın dış gezegeni 'yıldızın önünden geçiş' yöntemiyle keşfetti. Bu yöntemde, yıldızın önünden geçen gezegenin gölgesinden faydalanılıyor ve gezegenin kendisi görülmüyor. Ancak Toronto Üniversitesi'nin yaptığı bu son araştırmada 'Beta Pictoris b' gezegeninin kendisi de gözlemleniyor. Gezegenin, yanındaki yıldıza rağmen 1 milyon kat daha sönük olması, çalışmanın olağanüstü başarılı olduğu anlamına geliyor. Araştırma sonuçları Astrophysical Journal'da yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder