28 Eylül 2015 Pazartesi

Mars'ta sıvı halde su bulundu!


ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bugün Mars gezegenine dair 'çok önemli bilimsel bir bulgunun' açıklayacağını belirtmişti. NASA, tüm dünyanın merakla beklediği açıklamasında Mars yüzeyinde su bulunduğunu ve bu suyun zaman zaman sıvı halde olduğunu duyurdu.


ABD'nin başkenti Washington'daki NASA merkezinde bugün gerçekleşen tarihi basın konferansında, Mars'ta dönemsel olarak "akan su" olduğuna dair kanıtlar bulunduğu duyuruldu.


NASA tarafından yapılan açıklamada, Mars Keşif projesi kapsamında yürütülen araştırmalarda, Kızıl Gezegen'de sıvı, akışkan halde tuzlu su bulunduğu belirtildi. Bu büyük keşif, Mars'ta hayatın en önemli parçalarından birinin bulunduğunu gösteriyor.

Peki şimdi ne olacak?

Büyük keşfin ardından ne yapacakları sorulduğunda bilim insanları, öncelikle bu suyun kaynağına, nereden geldiğine bakacaklarını açıkladılar.

Bitki yetiştirmek mümkün mü? Soru: Bu suyu kullanarak Mars'ta bitki yetiştirebilir miyiz?

Cevap: Bence asıl problem, irtifa farkı. Dünya'da da yüksek irtifalarda sadece yosunlar yetişebiliyor. Mars'ta da benzer bir durum var, gezegenin yüzeyi, Everest'in 3 katı neredeyse. Bu yükseklikte dünyada olduğundan çok daha ince bir atmosfer var, ancak genetik mühendisliği ile bitkilerin dayanıklılığı artırılarak bu sorunlar aşılabilirse, evet, bu su ile bitkiler sulanarak, yetiştirilebilir. 

"2020'lerde Mars'ta olacağız"

Yapılan açıklamada, Mars'a gönderilmesi planlanan insanların, bulunan bu su sayesinde işlerinin çok kolaylaşacağı belirtildi. Suyun içerisindeki hidrojen ve oksijeni ayrıştırarak, roket yakıtından, Mars yüzeyindeki insanlar için kritik olan suya kadar çok sayıda ihtiyacın karşılanabileceğinin altı çizildi. 

"Yaz" mevsiminde ortaya çıkıyor

Sıvı haldeki suyun Mars'ın "yaz mevsiminde" gezegenin kanyonlarından ve krater duvarlarından aktığı, NASA'nın Kızıl Gezegen'in yörüngesinden çektiği fotoğraflarla ortaya çıkarıldı. Bu suyun, gezegenin sonbahar mevsiminde sıcaklıkların düşmesiyle kuruduğu açıklandı. Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı uzun süredir sorgulanan bir konuydu...

Mars'ta yaşam var mı?

En merak edilen "Mars'ta yaşam var mı" sorusuna ise şu şekilde yanıt verildi: "'Dünya dışında yaşam var mı' sorusuna henüz yanıt bulamadık, ancak yüzeydeki suyun varlığı, yaşam için de büyük bir şans anlamına geliyor, artık araştırmalarımızı bu yönde ağırlaştıracağız"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder