30 Eylül 2015 Çarşamba

67P kuyrukluyıldızı kozmik çarpışmada oluştu.


67P/Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) bağlı gökbilimciler, 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızının yerfıstığı ve plastik ördeğe benzetilen şeklini nasıl aldığını ortaya çıkardı.

Kuyrukluyıldızın Ağustos 2014 - Mart 2015 arasında çekilen fotoğrafları üzerinde yapılan analizler, ortaya çıkan şeklin iki ayrı kuyrukluyıldızın yavaş hızda çarpışmasından oluştuğunu ortaya koyuyor.


Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 67P kaynamadan önce birbirinden bağımsız iki kuyrukluyıldızdı. Gök cisminin erozyona uğramış gibi duran boyun kısmının da bu birleşmenin izi olduğu düşünülüyor.

Gökbilimciler 67P'yi oluşturan her iki parça üzerindeki materyallerin tutarlı bir şekilde yayıldığını, bu durumun geçmişte bağımsız olduklarını ortaya koyduğunu belirtti. Cismi oluşturan her iki parça birbirinden ayrı tutularak, 3D modelleme teknolojisi ile çekim gücü modelleri çıkarıldı. Her parçanın yerel çekim gücüyle oluşması gereken materyal dağılımı, fotoğraflardaki görüntüye uyum sağladı. 

67P'yi Temmuz 2014'ten bu yana gözlemleyen Rosetta uzay aracı, Kasım 2014'te keşif aracı Philae'yi kuyrukluyıldızın yüzeyine indirmişti. Philae henüz Dünya'ya kısıtlı miktarda veri gönderebilse de, Rosetta gözlemlerine devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder