5 Kasım 2015 Perşembe

NASA'dan Mars atmosferi açıklaması


NASA, düzenlediği basın toplantısında Mars'ın atmosferi hakkında yeni bilgiler sundu. Kızıl Gezegen'in Güneş fırtınaları nedeniyle atmosferini kaybettiği belirtildi.

MAVEN uzay aracı tarafından elde edilen veriler, Kızıl Gezegen'in atmosferini Güneş fırtınaları nedeniyle kaybettiğini ve bu nedenle küresel ısınmaya maruz kalarak bugünkü haline geldiğini gösterdi. Mars atmosferinin uzaya nasıl kaybolduğu, bugüne kadar kesin olarak anlaşılamamıştı.

MAVEN'ın bu yıl başında yaşanan bir Güneş fırtınası sonrasında elde ettiği veriler, yıldızdan yayılan yüklü parçacıkların Mars atmosferini süpürdüğünü gösterdi. Yapılan açıklamada, yüklü parçacıkların Mars'ın atmosferinin üst kısımlarını harekete geçirerek uzaya ittiği belirtildi.

Mars'ın milyarlarca yıl boyunca atmosfere kaybettiği hidrojen, oksijen ve karobondioksit gibi moleküller, zamanla gezegenin manyetik alanını zayıflattı ve Mars Güneş fırtınalarına daha dayanıksız hale geldi.

Science and Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırma, Mars'ın yaklaşık 4 milyar yıl önce Dünya'nınki gibi kalın bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koydu. Söz konusu dönemde Mars yaşama olanak verecek ısı, su ve gaz yoğunluğuna sahipti. Gezegenin atmosferinin uzaya kaybolmasıyla, Mars ısı ve radyasyona karşı korunmasız hale geldi ve okyanuslarını kaybetti. Ayrıca bugünkü gibi gece ve gündüz arasında belirgin ısı farkı oluştu.

Araştırmada yer alan Colorado Üniversitesi Atmosfer ve Uzay Fiziği Laboratuvarı'ndan Bruca Josky, "Atmosferin kaybolmasından sonra suyun nereye gittiği şu an karşımızdaki en büyük soruyu teşki ediyor" ifadesini kullandı.

NASA'nın yayınladığı güneş fırtınalarının Mars atmosferine yok edici etkilerini gösteren video



Manyetik alan kayboldu

Mars'ın bugünkü soğuk ve kurak haline gelmesinin ana sebebi, manyetik alanını kaybetmesi olarak belirtildi. 4 milyar içinde manyetik alanı giderek zayıflayan Mars, Güneş'ten yaklaşık 3 milyon kilometre hızla yayılan parçacıklara karşı savunmasız kaldı.

Bilim insanları, 4,3 milyar yıl önce Mars'ta var olan okyanusların, gezegenin yüzeyini 140 metre derinlikte kaplayacak kadar su içerdiğini tahmin ediyor.

MAVEN ekibinde yer alan Stephen Bougher, uzay aracının atmosfer gözlemlerinde 'bol miktarda su ve hidrojen molekülü tespit ettiğini ve bu bulgunun diğer bilgilerle uyuştuğunu' söyledi. Bilim insanları, Curiosity'nin yerde yaptığı gözlemlerde elde ettiği radyasyon ölçümlerinin de atmosferin nasıl yok olduğunu açıklayan teoriye uyuştuğunu not düştü.

NASA, atmosfer ve yerden elde edilen bilgilerin ileriki günlerde birleştirileceğini ve Mars'ın 4 milyarlık süreçte ne yaşadığına dair daha net bir tablo çıkarılacağını açıkladı.

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Yıllar boyunca maruz kaldığı Güneş fırtınaları nedeniyle atmosferini kaybetmiş öyle değil mi? Sizin yazınızda sanki sadece 1 Güneş fırtınası buna neden olmuş gibi bir izlenim var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk yayınlanan yazıda bir anlatım hatası olmuş... Düzeltilen ve güncelleştirilen yazıda hata giderildi. Uyarınız için teşekkürler.

      Sil
  3. o zaman mars one projesi iptal mi edilecek

    YanıtlaSil