4 Mayıs 2016 Çarşamba

Dünya benzeri 3 yeni gezegen keşfedildi.



Astronomlar dünyadan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıktaki bir ultra soğuk cüce (sönük ışıklı) yıldızın yörüngesinde Dünya büyüklüğünde 3 gezegen olduğunu keşfettiler.
Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, La Silla Gözlemevi’ndeki dev teleskopu kullanan astronomlar, güneşin 10 katı küçüklüğündeki ultra soğuk sönük ışıklı yıldızı izlerken, yıldızın ışığının aralıklarla söndüğünü fark edince heyecanlı süreç başlamış oldu.


Cüce yıldız ile Dünya arasında cisimler olduğunu keşfeden bilim adamları detaylı gözlemler yaptılar ve yıldızın yörüngesinde hacimleri Dünya ve Venüs’e benzer 3 gezegen bulunduğunu açıkladılar.
Cüce yıldızın adı Trappist-1


Cüce yıldızın adını Trappist-1 koyan astronomlar, Güneş’ten çok daha soğuk ve kırmızı, Jüpiter’den ise çok az daha büyük bu tür bir yıldızın etrafında ilk defa gezegen bulunduğunu belirttiler. Astronomlardan Emmanuel Jehin, “Şimdiye kadar, ultra-soğuk cüce yıldızların yörüngesinde bu tür ‘kırmızı dünyaların’ bulunması tamamen teorikti. Ancak bu kadar sönük bir kızıl yıldız etrafında sadece bir gezegen bulmadık, 3 gezegenli bir sistem keşfettik” diyerek Trappist-1’in etrafındaki gezegenlerin büyüklüklerinin Dünya’ya çok yakın olduğunu, iki gezegenin yörünge dönüş süresi 1.5 ve 2.4 gün iken son gezegenin dönüş süresinin 4.5 ile 73 gün arasında değiştiğini belirtti.
Yeni dünya gezegenlerinin keşfi araştırmasının başyazarı Michael Gillon ise şu açıklamaları yaptı: “Güneş’in yakınlarında Dünya’ya benzer gezegen aramamızın sebebi, mevcut teknolojimizle yaşam olup olmadığını bulabileceğimiz yerler olması. Evrende yaşam arıyorsak buradan başlamalıyız.”


Video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder