17 Ağustos 2016 Çarşamba

Proxima Centauri yörüngesinde ötegezegen keşfi


Alman haftalık haber dergisi Der Spiegel’in haberine göre, bilimciler bu ayın sonunda, Dünya benzeri bir gezegen keşfedildiğini açıklayacak.

Haberde bu gezegenin, Alfa Centauri yıldız sisteminde, Proxima Centauri adlı yıldızın yörüngesinde olduğu belirtildi. Henüz bir isim konmayan gezegenin, Proxima Centauri’ye uzaklığı, üzerinde sıvı halde su bulunmasına ve yaşamın oluşmasına imkan tanıyacak mesafede.

ÖNCEKİ GEZEGENLERDEN ÇOK DAHA YAKIN

Gökbilimciler daha önce de benzer özelliklere sahip gezegenler keşfetmişti ancak bu gezegenlerin hiçbiri Dünya’ya bu kadar yakın değildi ya da tamamen gazdan oluşuyordu.


Geçtiğimiz yıl NASA tarafından keşfedilen ve ‘Dünya’nın en yakın ikizi’ olarak ifade edilen Kepler 452b adlı gezegen büyük ses getirmişti. Ancak bu gezegenin Dünya’ya bin 400 ışık yılı mesafede olması, yakın zamanda buraya ulaşılması ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Proxima Centauri yıldızı ise Dünya’dan sadece 4,24 ışık yılı uzaklıkta. Yani bu gezegenin keşfi, uzayda yaşam araştırmaları için, Kepler 452b’den çok daha önemli. Yine de günümüzün roketleri ile bu gezegenlere bir insan ömrü içerisinde ulaşma imkanımız bulunmuyor.

Konuyla ilgili olarak görüşü sorulan Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) yetkilileri haberin varlığından haberdar olduklarını belirterek konu üzerine açıklama yapmayacaklarını ifade etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder