1 Ekim 2013 Salı

Astronomi Sözlüğü (D Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

Dawn: Vesta isimli asteroidi ve Ceres cüce gezegeninin araştırmak üzere NASA tarafından gönderilmiş uzay aracı. Halen görevine devam etmektedir.

Deimos: Mars gezegeninin uydusu. Ortalama 13 km.lik çapıyla oldukça küçük bir uydudur. Mars'a olan uzaklığı ise yaklaşık 30 bin km.dir.

Deklinasyon: (bkz.Dik Açıklık)

Dik Açıklık: Bir yıldızın gökkürede eşlek düzlemine göre açısal uzaklığı olarak tanımlanmakta olup, eşlek konsayı dizgesinin ikinci öğesidir. Ekvatora bağlı koordinat sistemine ilişkin iki terimden biridir (diğer terim sağ açıklıktır). Dik açıklık, göksel ekvator ile bir nesnenin arasındaki açıyı belirtir. Bir başka deyişle, dik açıklık gökkürenin enlemidir. Deklinasyon diye de adlandırılır.


Dione: Çok ince olan atmosferinde iyonlaşmış oksijen molekülleri bulundurduğu tespit edilen Dione, Satürn gezegeninin uydusudur.

Cassini Uzay Aracı'ndan Rhea, Dione ve Satürn'ün halkaları aynı karede -
11 Ocak 2011'de elde edilen görüntü esnasında
 Cassini Rhea uydusundan 38.000 kilometre uzaklıkta.
Dione'un uzaklığı ise yaklaşık 924.000 kilometre.

DLR: Alman Uzay ve Havacılık Merkezi.

Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG): Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından kurulacak ve Türkiye'nin en büyük teleskobuna sahip olacak gözlemevi. Detaylar için buraya tıklayın.

Dolunay: Ayın tam bir daire olarak dolgun ve parlak göründüğü evre.

Doppler Etkisi: Işık kaynağının gözlemciye göre veya gözlem kaynağına göre uzaklaşması veya yaklaşması ile kaynaktan gelen ışınımın dalga boyundaki ya da frekansındaki değişim.

Dragon: Özel sektöre ait olan ve 2012 yılından itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo taşımacılığı yapacak uzay aracı.

Drake Denklemi: Franke Drake tarafından 1961 yılında geliştirilen ve galaksimizdeki dünya dışı yaşamı hesaplamaya yarayan bir denklemdir. Ayrıntılar için tıklayın.

Dünya: Güneş Sistemi'nde yer alan ve uzaklık sıralaması bakımından 3.gezegendir. Evrende bilinen yaşam koşullarının oluştuğu tek gezegendir. Büyüklük açısından kayasal gezegenlerin en büyüğü olsa da gaz devlerine göre oldukça küçüktür. Ay, tek doğal uydusudur. Yaklaşık yaşı 4,5 milyar yıldır. Dünya kendi çevresinde yaklaşık 24 saatte, güneşin çevresinde ise yaklaşık 365 günde döner. Güneşe olan uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometredir. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder