1 Ekim 2013 Salı

Dünya 2099 yılında nasıl görünecek?


ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), küresel ısınmanın önümüzdeki 87 yıl boyunca Dünya üzerindeki etkisini gösteren bir video hazırladı.

2099 yılında sona eren videoda, atmosfer sıcaklığının gezegenimiz genelinde önemli ölçüde artacağı gözler önüne serildi.

NASA, kendi verilerinden oluşturduğu iklim ve hava modellerine dayanan bir simülasyon hazırladı. Öne sürülen tahminlerde, Dünya’nın günümüzle 2099 yılları arasında göstereceği değişim ortaya kondu.


Videoda, küresel atmosfer sıcaklığının önemli derecede artacağı belirtilirken, sıcaklık artışının sonucu olarak dünyanın birçok bölgesinde deniz seviyeleri de tehlikeli biçimde yükselecek. NASA’nın internet sitesinde yer verdiği bilgilere göre, 1870 ile 2000 yılları arasında deniz seviyesi her yıl ortalama 1.7 milimetre artış gösterdi. Deniz seviyesindeki artışın geride kalan yıllarda arttığına dikkat çeken NASA, 1993’ten bu yana uydulardan elde edilen görüntülere göre, yıllık ortalama artışın 3 milimetreye çıktığını belirtti. 1993-2009 yılları arasında deniz seviyesindeki toplam artış ise 48 milimetre oldu.

EKOSİSTEMİ VURACAK

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tahminleri, 2099 yılında deniz seviyesinin 0.18-0.59 mm arasında artacağını öngörüyor. Deniz seviyesindeki yükseklik artışı Dağların zirvesindeki ve kutup bölgelerindeki buzulların erimesiyle hızlanacak. Uydu verileri, Batı Antarktik ve Grönland’da her yıl yaklaşık 125 milyar ton buzulun kaybolduğunu, bu miktarın, deniz seviyesini her yıl 0.35 milimetre arttırmaya yeterli olduğunu belirtti.

NASA, atmosfer sıcaklığındaki artışın en önemli etkisinin, ekosistem üzerinde olacağını ve bitki ile hayvan türlerinin çok olumsuz etkileneceğini belirtti. Sıcaklık artışı dünyanın birçok noktasında 20’nci yüzyıldan itibaren türlerin gelişim süresinin değişmesine neden olurken, her iki yarımkürede bahar mevsimi daha erken yaşanmaya başladı.

İŞTE NASA'NIN HAZIRLADIĞI O VİDEO:
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder